Om meer te weten te komen van de van Berlo’s in Gemert heb ik de naam ingetikt in www.delpher.nl, een archief van ruim 130 miljoen pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. Ik ben veel bijzondere zaken tegen gekomen maar wees niet bang dat de van Berlo’s nu de Meilandjes gaan verdringen. Na de tweede wereldoorlog is de Rooie Jan namens de arbeiders wethouder geworden in Gemert. In de gemeenteraad zaten toen 5 landbouwers, 5 arbeiders en 3 middenstanders. In de Helmondse Courant van 26-8-1946 stond een verslag waarbij burgemeester de Bekker de volgende woorden sprak: “Wanneer men terugziet op het vooroorlogsche college van B. en W. kan men niet anders constateren, dan dat klaarblijkelijk ook in Gemert de verjongingsgedachte ingang heeft gevonden. De heer van Berlo immers heeft eerst ruim een kwart eeuw ‘s levens kronkelende paden betreden, terwijl zijn collega wethouder Jaspers slechts ongeveer een kleine tiental jaren langer de zon over Gemert’s vruchtbare akkers heeft zien schijnen”.
In De Courant van 23-11-1912 stond een artikel met de kop: Rijk gezegend, met de volgende tekst: “De gelukkige vader, die te Utrecht zijn 25ste kind voor den doop hield, wordt volgens de Eindhovensche Courant overtroffen door W. van Berlo te Gemert, die aldaar aangifte heeft gedaan van zijn 29ste kind”. In de koppen van landelijke dagbladen stond o.a. “Wel wat veel zegen” en “Teveel van het goede”. W. van Berlo, de opa van de Rooie Jan, heeft na zijn drieëndertigste kind zijn klok-en-hamerspel aan de wilgen gehangen.
De mededeling over een dievegge in de Limburgse Koerier van 16-7-1912 heeft me ontroerd: Door de Marechausseé is alhier (Roermond) in de gevangenis overgebracht H. van der A., 13 jaar, arbeidster wonende te Gemert, verdacht van diefstal van een Rijksdaalder ten nadeele van H. van Berlo te Gemert op 7 dezer.
Een opvallend -in memoriam- bericht stond in de Limburgse Koerier van 04-10-1910. “Na eene kortstondige ziekte is Zondagavond ten 11 1/4 uur in het klooster Tongerschestraat overleden, de Z.E. Pater Van Berlo”. De overleden pater Henricus van Berlo, geboren in Gemert op 09-09-1854 trad op 16-jarige leeftijd in de orde van de Sociëteit van Jezus. Hij werd professor in de theologie en was jarenlang directeur van de bloeiende katholieke Heerenvereniging te Maastricht. In dagblad De Tijd stond nog vermeld dat de pater in den biechtstoel is overleden.
Een mooiere plaats om dood te gaan kun je toch niet bedenken!