Solex was een Frans bedrijf dat tussen 1946 en 1988 rijwielen met een hulpmotor produceerde onder de naam Vélosolex. De Solex was populair bij ouderen en in de jaren zestig vooral bij meisjes. In 2005 ontstond commotie in de Nederlandse Solexwereld vanwege het verplichte bromfietskenteken. Oude Solexen waren in oorsprong bromfietsen en mochten dus niet op het fietspad rijden. Half februari 2006 werd bekend dat Solexen gebouwd voor 1974 tijdelijk kosteloos en zonder keuring omgezet konden worden naar een snorfiets. Op het kenteken staat ‘bromfiets’, maar omdat ook vermeld wordt dat de maximale snelheid 25 km per uur is, is het toch een snorfiets

In de jaren zestig kwamen de snelle brommers zoals de Puch, Tomos, Kreitler, Zündapp, Florett en de Royal Nord. De keuze voor een brommer had vaak te maken met het krijgen van status en aanzien. Hoe sneller de brommer, des te hoger was de  status van de bereider. Je moest wel zestien jaar zijn en daarom viel ik buiten de boot. Later had ik geen interesse meer. Daar heb ik wel spijt van gehad want toen ik mijn motor rijbewijs ging halen miste ik de ervaring van een bromfietsrijder. Op een motor moet je verdedigend rijden, dat betekent dat je altijd op driekwart van je rijbaan moet rijden zodat auto’s je niet zomaar kunnen passeren. Ook moet je bij een kruispunt altijd naar links en rechts kijken want de meeste aanrijdingen komen doordat automobilisten niet zien dat de motor van rechts komt.

Niet alleen jongeren maar ook ouderen vergissen zich in de snelheid van de elektrische fietsen en er vinden veel ongelukken plaats. De zware ongevallen met Fat Bikes komen door de onervarenheid van de wel erg jonge rijders, die geen enkele ervaring hebben met de snelheden van hun voertuig en ook geen zicht hebben op zelfs de meest simpele verkeersituaties. Het is te hopen dat de regering snel maatregen neemt wat betreft de leeftijd van de jonge rijders en de snelheid van de Fat Bikes. Om hoofdletsel te voorkomen moet men een helm verplicht stellen maar soms denk ik wel eens dat dat voor  sommige jongerenbreinen geen zin meer heeft.