Confucius, een Chinese wijsgeer heeft 500 jaar vóór Christus gezegd: “Zonder verleden is er geen toekomst.” De boodschap is duidelijk: begrijpen waar we naartoe gaan, komt voort uit weten waar we zijn geweest.

In Gemert wordt veel aandacht besteed aan het verleden, we hebben een actieve Heemkundekring,  Omroep Centraal heeft veel filmmateriaal verzameld en er zijn veel individuele bijdragen zoals de boeken van Jan Winkelmolen. De boeken met de kermisfoto’s zijn exemplarisch. In de jaren zestig liepen er geen mannen achter de kinderwagen en in Gemert waren weinig mensen van kleur. Vandaag de dag zien we mannen trots achter de kinderwagen lopen. Ook de sociale samenhang is veranderd, in tegenstelling tot vroeger zien we veel mensen met een migratieachtergrond. Er is een divers straatbeeld ontstaan en als ik de getallen mag geloven, die ik geplukt heb van internet, zijn er in Gemert-Bakel ongeveer 4.000 allochtonen uit ongeveer 40 verschillende landen. Als ik in het centrum loop denk ik wel eens aan de jaarlijkse Kindheidsoptochten, waarin de kinderen verkleed waren als missionaris, missiezuster of als missiekinderen waarbij de Chineesjes en negertjes het populairst waren.  Het doel van Kindsheid was indertijd om aandacht te vragen voor de missie en de uitbreiding van het katholieke geloof

Eind september wordt het boek: “De Rooie Jan” van Jan Winkelmolen gepresenteerd en het is wel aardig om ook hier vergelijkingen te maken met vroeger en nu. Een belangrijk item is de politiek. In de vroege jaren vijftig was de Rooie Jan wethouder voor de plaatselijke arbeiderspartij. Heel bijzonder omdat Bisschop de Jong, in het bisschoppelijk amendement van 1954 de katholieken  verbood om lid te worden van een socialistische vakbond en te luisteren naar de VARA. Ze mochten eigenlijk ook niet stemmen op de PvdA.  In die tijd stemde men juist op de PvdA om het beter te krijgen zoals de vijfdaagse werkweek, AOW en iedereen zou de kans moeten krijgen om verder te studeren. We hebben dat allemaal bereikt maar nu heb ik de indruk dat veel stemmers kiezen om te behouden wat we hebben. Ook in Gemert is dat zichtbaar in de laatste verkiezingsresultaten waar meer dan 30 procent PVV heeft gestemd.

Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen over het Luxor theater waar de Rooie Jan bedrijfsleider was, de verhalen over de gebedsgeneeskunst en over het café “In de Rooie Jan”. Het boek krijgt een prominent plaatsje in mijn boekenkast.