Voor de meeste senioren is half vijf het moment om naar de fles te grijpen. Meestal een confectie wijntje maar soms ook een premier Grand Cru. Informatie over wijnen bezorgen mij weleens pukkeltjes in mijn nek want Wietze kan bij het programma van Harrie Mens van een drol een gebakje maken. Deze week was het weer raak want we moesten een Chardonnay Augustinus, een kloosterwijn, kopen die op hout gelegen had. Geen fruitige bananenstijl maar een volle frisse stijl met een geurige en ronde afdronk. Een krachtig aroma van verfijnd eikenhout en lichte carameltonen met een evenwichtige afdronk met een fris zuurtje.

Ook in het programma Chateau Gort & Gort kan Ilja Gort zelfs een perfecte drol beschrijven, die lang, glad en zacht moet zijn en die vanzelf uit de uitgang moet glijden. De drol moet een bruin tintje geven met een eventuele groene ondertoon.  Bij het eten van rode bietjes kan er een rood-paars exemplaar ontstaan. Maar in plaats van Wietze kan Ilja Gort ook kritisch zijn en steekt zijn commentaar niet onder stoelen of banken. Bij een proefslok van een wijn kan hij die met een ferme boog in de gootsteen spugen en opmerken dat de wijn smaakt als meegekookte steunkousen.

Alweer een hele tijd geleden heb ik een cursus wijnproeven gedaan. Wekelijks kwamen we bijeen en de cursusleidster zorgde voor de wijnen. Ze kocht goedkope maar ook enkele duurdere exemplaren en wij als cursisten moesten de wijnen proeven en beschrijven.

Ik kon de duurdere wijnen niet onderscheiden van de goedkope  en het beschrijven van de wijn was moeilijk. Vele termen kwamen voorbij: vol, houtig, grondsmaak en fruitig. De mooiste opmerking kwam van een oudere man die na het rollen van de wijn op de tong zei dat de wijn smaakte naar Maartje van Wegen. Daarna gorgelde een vriend van hem wijn door zijn keel en vroeg droogkomisch: de voor- of de achterkant. 

Combineren van een lekkere maaltijd en een lekkere wijn is belangrijk en een goed gezelschap maakt het geheel af. Elvis heeft het goed begrepen bij het zingen van: Vino, Dinero el Amor”.