Net na de tweede Wereldoorlog was het liedje; “Eens zal de Betuwe in bloei weer staan”,  een verlangen naar een betere toekomst. Ik heb enkele jaren in de Betuwe gewoond en in het voorjaar heb ik gezien dat fruittelers, zonder masker, de fruitbomen  bespoten met stinkende bestrijdingsmiddelen. Het was opvallend dat veel fruittelers neurologische afwijkingen  hadden en de pesticiden zijn waarschijnlijk de oorzaak daarvan. De consument wil echter fruit waar geen spikkeltje op te zien is. Neem van mij aan hoe schoner en glanzender het fruit is hoe meer bestrijdingsmiddelen erop zitten. Het gif is er ook niet makkelijk vanaf te wassen want men gebruikt stoffen, die moeilijk oplosbaar zijn in water want de regen zou anders de pesticiden er ogenblikkelijk vanaf spoelen. Nu wil men glycofosfaat niet verbieden, maar wel Tracer en Exirel, die kersen beschermen tegen het Suzuki-fruitvliegje.  Zowel voor- als tegenstanders van bestrijdingsmiddelen klimmen nu in de gordijnen.

Je moet altijd voorzichtig zijn met gif. Ook in de natuur komen veel giftige planten voor zoals blauwe monnikskap, oleander, berenklauw en vingerhoedskruid. Een van de giftigste planten in Nederland is Gifsumak, lijkt een beetje op wilde wingerd en komt alleen in Friesland voor. In Amerika komt de giftige struik veel voor en wordt daar Poison Ivy genoemd.  Poison Ivy wordt nadrukkelijk bezongen door de Coasters in 1959. De eerste regels in het liedje zijn:
She comes on like a rose – but everybody knows
She’ll get you in DutchYou can look but you better not touch.

In het liedje wordt gesuggereerd dat Poison Ivy een prostituee is waarmee je  heel voorzichtig moet omgaan. In de tweede regel staat “she’ll get you in Dutch”. Dutch is een denigrerend woord voor alles wat  beschouwd wordt als inferieur. Poison Ivy is ook de vrouwelijke schurk in de Batmanstrips, ze experimenteert met allerlei gifstoffen en gebruikt die voor criminele doeleinden. Ze is zelf immuun voor de gifstoffen en haar favoriete manier om mensen te vergiftigen is via een kus.

Gifstoffen zijn een gevaar voor de volksgezondheid. Het is aangetoond dat Parkinson veroorzaakt wordt door het overmatig gebruik van pesticiden. De biodiversiteit wordt vooral verstoord door het dumpen van PFAS, dioxines, zware metalen, etc. in het milieu. Landbouwgif is de belangrijkste oorzaak, dat in de afgelopen winter meer dan 37% van de bijenpopulatie gestorven is.

Er komt een moment dat de Betuwe nooit meer in bloei zal staan.