Het medicijn tekort stijgt explosief en miljoenen Nederlanders kunnen hun voorgeschreven medicijnen niet ophalen bij de apotheek. Goedkope medicijnen, strips met de prijs van een pakje kauwgom, zijn zelfs niet in voorraad. Maar ook medicijnen voor hartpatiënten, patiënten met angst- of slaapstoornissen en epilepsiepatiënten hebben te maken met deze tekorten. Ook bij antibiotica, tetanusvaccin, vitamine B12 injecties en middelen tegen Parkinson moet de apotheker steeds meer nee verkopen. De tekorten zijn niet te wijten aan de apothekers maar vooral aan de hobbels in de productie en de problemen van de distributie. Ook zijn er problemen met de grondstoffen, die meestal uit China of India moeten komen. 

In Nederland is een bijkomend probleem omdat de zorgverzekeraars een zeker preferentiebeleid voeren. Om de zorgkosten te verminderen maken ze met één leverancier afspraken over een bepaald middel tegen een zo laag mogelijke prijs. Dat heeft tot gevolg dat in Nederland de afzetmarkt minder aantrekkelijk wordt voor andere fabrikanten.  

Een ander bijkomend probleem is de onnodige zorg. Hoe vaak gebeurt het dat de dokter iets voorschrijft dat uiteindelijk weinig zin heeft. Bij bepaalde medicijnen schrijven artsen maar meteen een zuurremmer voor die de maagzuurproductie volledig stil legt. Bij deze zuurremmers en ook bij andere geneesmiddelen zijn bijwerkingen en daar is dan ook weer een medicijn voor nodig. Volgens experts kan een groot gedeelte van de chronische gebruikers de zuurremmers staken of verminderen. Niet alleen bij zuurremmers is het verminderen van de dosis belangrijk maar bij alle geneesmiddelen moet goed nagedacht worden over de te gebruiken dosis.

In de jaren zestig kwamen in Amerika rustgevende middelen op de markt en psychiaters in Nederland gingen deze middelen, zoals valium en librium ook voorschrijven. Nieuwere versies worden gebruikt tegen spanningen (oxazepam) en als slaapmiddel (temazepam). Deze stoffen worden benzodiazepines genoemd, maar misbruikers noemen ze liefkozend “pammetjes”. Patiënten kunnen verslaafd raken  en de pammetjes worden daarom ook wel drugs genoemd. De Rolling Stones hebben in 1966 al over deze pammetjes gezongen en zij noemden deze rustgevende tabletten voor overbelaste huisvrouwen: “Mother’s little helpers”.

Even gas terug nemen is misschien een beter medicijn!!!!!