In het leven van een mens spelen gemiddeld drie generaties een rol: die van de grootouders, de ouders en de eigen generatie. De meeste luisteraars van: “Als de jeugd nog in bed ligt!” zijn babyboomers, die direct na de oorlog geboren zijn. Deze generatie wordt ook wel de protestgeneratie genoemd, die ijverde voor emancipatie, seksuele vrijheid en rock-‘n-roll. De generatie vanaf 1960 noemt men wel de generatie X, die is opgegroeid in een periode van economische depressie.

Kinderen van de protestgeneratie kregen de ruimte om zelf keuzes te maken en hadden weinig discipline. Leo Beenhakker noemde de Ajax spelers van toen de patatgeneratie, vanwege hun gemakzucht. Er is ook nog de generatie Einstein, die opgegroeid is in de digitale informatiemaatschappij en  zij worden ook wel millennials genoemd.

Iedere generatie heeft zijn eigen maatschappelijke issues. De babyboomers zijn opgegroeid in de Flowerpower met provo’s, de Vietnamoorlog en de oliecrisis. De huidige generatie heeft  te maken met een langdurige economische crisis en oorlogen en de jongeren zijn de Google kids of screenagers, die interactief contact hebben met een gesimuleerde wereld.

De nieuwste generatie wordt ook wel de generatie “snowflake” genoemd. De kinderen zijn sneeuwvlokjes, die speciaal en gevoelig zijn. De snowflake generatie heeft een beschermde opvoeding en heeft nooit leren omgaan met teleurstellingen of tegenslagen. Alle tegenslagen worden voor hun voeten weggeveegd en de term “curlingmaatschappij” is veel betekenend.  

Iedere generatie heeft zo zijn eigen probleem en dat heeft vooral te maken met opvoeden. In “My Generation” zingen The Who over hun generatie en ook dat vorige generaties er helemaal niets van snappen. Dat is in het geval van de “curlingmaatschappij” natuurlijk niet helemaal waar omdat het probleem volgens mij ligt bij de opvoedverwaarlozing. De problemen moeten niet langer gepsychologiseerd worden maar er moeten oplossingen voor gevonden worden. Mobieltjes uit de klas, gewoon een cijfersysteem invoeren en heel belangrijk is dat de jeugd moet leren dat niet alles mogelijk is en dat  keuzes gemaakt moeten worden. Een opleiding volgen, een baan, sporten, uitgaan en regelmatig op vakantie gaan, kan niet allemaal tegelijk.