Blue Monday is de zoveelste gekte die overgewaaid is uit de VS. Na Black Friday, Halloween, Thanksgiving, Valentijnsdag, Gay Pride en Coming Out Day nu dan ook Blue Monday.

Blue Monday, meestal de derde maandag van januari  is bij ons de meest deprimerende dag van het jaar. Uit onderzoek is gebleken dat reisbureau Sky Travel de naam heeft bedacht. In januari worden er namelijk bar weinig reisjes geboekt en het reisbureau gebruikte de term voor een marketingcampagne.

Op dit moment past de term Blue Monday helemaal bij ons klimaat, het is donker, koud, het regent al wekenlang en het vooruitzicht op warme dagen voelt heel ver weg.

Blue Monday wordt bezongen door Fats Domino, omdat hij op maandag weer de hele dag moet gaan werken. In 2005 is hij wel getroffen door slecht weer, de orkaan Katharina beukte op de kust van Louisiana en een groot deel van New Orleans kwam onder water te staan. The Fat Man was enkele dagen spoorloos en bezorgde fans hadden al met graffiti de tekst “rust in vrede” op zijn voordeur gespoten. Enkele dagen later is hij toch teruggevonden nadat hij door de kustwacht was gered. Hij had de oproep om voor de orkaan te evacueren genegeerd.

Om toch nog een beetje te kunnen genieten van de aankomende lente hebben vele “Good Feeling” therapeuten een aantal regels bedacht, die de moed erin moeten houden. In de jaren twintig is het liedje: “En van je hela, hola houdt er den moed maar in” bedacht maar tegenwoordig moeten we van de therapeuten meer lachen en liefde geven. Ook moeten we een geluk lijstje maken waarin we een vakantie plannen,  een mooie wandeling bedenken, een goede film bekijken en desnoods koekjes bakken. Ook wordt door de therapeuten gezegd dat je goed voor jezelf moet zorgen, aan goede voornemens moet blijven werken en desnoods een nieuwe baan zoeken.

Op papier kunnen die zieleknijpers van  alles zetten maar ik geniet van Blue Monday gezongen door Fats Domino, die in 2017 is overleden op 91-jarige leeftijd en ik weet zeker dat de lente eraan komt.