We zijn met elkaar weer een nieuw jaar in geknald. Vooraf werden we al dagenlang  op de TV lastig gevallen met het carbidschieten met melkbussen. Terwijl er wordt nagedacht om het vuurwerk aan banden te leggen is carbidschieten niet verboden maar is juist een immaterieel erfgoed. Vroeger was het de bedoeling om de deksel van de bus zo ver mogelijk weg te schieten maar tegenwoordig is vanwege veiligheidsredenen, de deksel vervangen door een bal. Wat een verschil met vroeger toen wij in plaats van de melkbus een busje gebruikten waar Maggiblokjes in gezeten hadden. Met een spijker sloegen we een gaatje in de bodem en deden  een beetje carbid in het busje en spuugden wat speeksel op de carbid, dekseltje erop en een vuurtje aan het gaatje en we hadden een knal, een knalletje. Wat een verschil met de melkbussen waarbij de knal oorverdovend is.

Het vuurwerk bestond vroeger vooral uit rotjes, voetzoekers, gillende keukenmeiden en tamelijk eenvoudige vuurpijlen. De tijden zijn echter veranderd! Het eenvoudige vuurwerk is vervangen door cobra’s, dragon boats, lion waaiers en hungry ghosts. Men wil dit zwaar illegaal vuurwerk zelfs in de wapenwet onderbrengen omdat ze  hetzelfde effect veroorzaken als handgranaten. Branieschoppers deinzen er niet voor terug om politieagenten, handhavers en hulpverleners, zoals ambulance personeel en de brandweer te bekogelen met dit zware vuurwerk. Ze deinzen er ook niet voor terug om branden te stichten, vernielingen te veroorzaken en vechtpartijen uit te lokken.

Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft onlangs meegedeeld dat een op de vijf Nederlanders de overheid niet meer ziet zitten. Deze Nederlanders doen hun eigen zin en storen zich niet aan regels en afspraken. Ze hebben lak aan alles en bederven het voor de grote meerderheid, die zich wel aan gemaakte afspraken houdt. Het tuig, met capuchons om niet herkend te willen worden, doet zijn eigen zin en bepaalt zelf wanneer ze vuurwerk afsteken.

Het is belangrijk dat de overheid ingrijpt om deze mentaliteitskwestie om te buigen want we spelen met vuur.