Vroeger was het plaatsen van de kerststal een hoogtepunt in het jaar. Enkele dagen voor Kerstmis werden de kerstspullen van zolder gehaald en alle beelden die in krantenpapier gewikkeld waren, werden voorzichtig uitgepakt. Het kindje Jezus, Maria en Jozef  kregen samen met de os en de ezel een plaatsje in de stal. Voor de herders en de schapen en later de Drie Koningen  was plaats tussen  het verse mos voor de stal. De kerstboom werd opgetuigd met ballen en kaarsjes, die met knijpers in de boom werden gehangen. Geen kerstversiering in trendy kleuren maar wel paddenstoelen, kerstmannetjes, vogeltjes met lange veren, huisjes, kerkjes en klokjes. Daar omheen slingers en het irritant prikkelende engelenhaar. Tegenwoordig wordt eind november, zowel binnen als buiten, alles al volgehangen met lichtjes van de Action.

Alweer enkele jaren geleden, toen ik in de zomer een tour maakte in Amerika kwam ik in een middelgrote stad waar op het centrale plein een kerstman stond. Met een echte grote grijze baard, een grote bel in de hand en helemaal gekleed alsof hij zo uit een advertentie gestapt was van Coca Cola. Hij had een korte broek aan en dat was niet zo gek want het was bijna 35 graden. Hij stond reclame te maken voor een grote winkel, die helemaal volgepropt was met spullen voor Kerstmis. Het zou mij niets verbazen als binnenkort zo’n kerstman hier in ieder dorp staat, de prullaria zijn al wel te koop.

Het kerstdiner was eenvoudig, stoofpeertjes, rollade en bitterkoekjespudding. In plaats van rollade soms konijnen- of kippenbout. Maar na het liedje van Flappie is konijnenbout uitgesloten. Het visueel maken van een paar gruwelijke kerstherinneringen uit mijn jeugd zoals het slachten van een konijn en een kip zal ik u besparen anders bederf ik uw kerstdiner. Na het verhaal van Flappie moet u maar niemand een goed uiteinde toe wensen want dat klinkt een beetje banaal. Stel dat men reageert met: “Dank je, jij ook een goed uiteinde”.

Wel wil ik iedereen dit jaar gezellige kerstdagen toe wensen met een matig drankgebruik zodat de hele familie niet gaat zingen: “Merry Christmas you Suckers”!