Met schaamrood op mijn kaken zit ik, aan de rand van het zwembad van mijn hotel in Bali, deze column te schrijven. Het rode hoofd komt voornamelijk door de brandende zon maar ook gedeeltelijk door de nieuwe moderne ziekte: vliegschaamte. In Dubai, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten vindt op dit moment een VN-Klimaatconferentie plaats, die als doel heeft om de uitstoot van broeikasgassen in de wereld tegen te gaan. Ik ben komen vliegen en besef dat mijn belasting op het milieu oftewel mijn carbon footprint een beetje schaamteloos is. Ik had natuurlijk met een waterfiets mijn vliegschaamte kunnen overwinnen maar anderzijds besef ik dat een Cruise vakantie mijn footprint nog meer bevlekt zou hebben.

Als ik thuis ben gebruik ik mijn fiets, eet minder vlees en heb mijn woning geïsoleerd. Ik heb nog geen elektrische auto en heb ook geen groen dak maar wel enkele zonnepanelen. Ik zou in plaats van mijn auto meer met het openbaar vervoer willen reizen maar de busverbindingen in de Peeldorpen zijn miserabel slecht.

In mijn jeugd waren de schoolreisjes met de Mulo mijn eerste reizen naar het buitenland. We gingen met de bus naar Belgie (Cascade de Coo) naar Duitsland (Monschau) en als hoogtepunt een overnachting in een jeugdherberg in Echternach. in Luxemburg. Na mijn schooltijd heb ik wel eens een trein/boottocht gemaakt over de Rijn. In diverse plaatsen, zoals Koblenz, Boppard en St. Goar heb ik in jeugdherbergen overnacht. De jeugdherbergvaders hadden toen nog trekjes van een autoritaire Feldwebel. Gelukkig heb ik later, toen we nog nooit gehoord hadden van carbon footprinting, beroepsmatig vele delen van de wereld mogen zien.  

Overal lezen we dat we rekening moeten houden met de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Dat is inderdaad heel belangrijk daarom is mijn volgende reis geen vliegreis maar een fietstocht naar Kevelaer met de Katholieke Bond voor Ouderen. Een reis naar het Paradijs stel ik nog even uit en een reisje naar een eiland in de zon doe ik in gedachten in een Lazy Boy, waarbij Harry Belafonte  de gids is.