Afgelopen week hebben vele mensen genoten van de Evergreen Top 1000 op Radio 5, waar de mooiste muziek gedraaid werd, die ooit gemaakt is volgens de oudere luisteraars. Het is vooral heel aangenaam als je je favoriete liedje hoort dat herinneringen ophaalt uit de periode toen je de wereld aan het ontdekken was. Deze periode, tussen je 15de en je 25ste levensjaar,  wordt de reminiscentie periode genoemd. Na je zestigste levensjaar komen juist die herinneringen, van het mooiste liedje, het beste boek en de indrukwekkendste film, het sterkst terug.  

Professor Erik Scherder, wie kent hem niet, ging bij De Wereld Draait Door op de tafel staan om uit te leggen hoe het brein werkt. Daarin gaf hij ook aan dat hij bang was om op de snelweg te rijden. In die uitzending werd uitgelegd dat bij emoties zoals bij angsten bepaalde netwerken in de hersenen niet met elkaar functioneren.  Nu is angststoornis een paraplubegrip en allerlei soorten angsten vallen hieronder. Als je bijvoorbeeld in een donker bos loopt en er komt een woeste wolf op je af voelt het alsof je hart stil staat en je probeert weg te komen. In de muziek zijn er talloze voorbeelden, die te maken hebben met emoties. Bij nostalgie denken we meteen aan “Het Dorp” van Wim Sonneveld.

De oudere luisteraar denkt bij het horen van evergreens ook terug aan de danszalen waar de muzikanten om 6 uur begonnen en om elf uur hun instrumenten inpakten. Om te dansen moest je een meisje vragen, dat lonkend aan de overkant zat. Dit overkwam mij toen ik een keer in Helmond een beeldschoon meisje ten dans vroeg, waarna zij antwoordde: Mi Auw, ….neie!! De netwerken in mijn brein sloegen op hol en ik maakte me uit de voeten.

In die tijd heetten de dames nog gewoon Marietje, Truus, Annie, Mia of Riek en speelde het orkest Maria no mas van Cliff Richard. Niet María Elena, María Dolores, María Christina, María la O, maar gewoon Maria.