Senioren hebben 80% van het Nederlandse vermogen in handen en zijn daardoor een zeer koopkrachtige doelgroep. Het is bovendien een doelgroep, die weet wat hij wil en  is daarom interessant voor banken, verzekeraars, horeca, recreatie en toerisme, zorgaanbieders en aanbieders van luxe consumentengoederen.

Natuurlijk hebben de reclamebureaus nagedacht hoe men senioren bereiken kan. Vaak wordt een brief gestuurd om dementie tegen te gaan, om kanker de wereld uit te helpen, het Rode kruis te ondersteunen of lid te worden van een of ander charitatief doel. Kranten worden door jongere minder gelezen dan door ouderen, onder senioren is het lezen van “ouderwets” gedrukte kranten en tijdschriften nog steeds populair. Dat betekent dat advertenties in kranten en tijdschriften voor deze doelgroep nog steeds effectief zijn. Veel aandacht krijgen de kant en klare maaltijden, zoals Uitgekookt.nl of Tafeltje Dek Je maaltijdservice, want men gaat ervan uit dat de meeste ouderen denken dat gemak de mens dient.

Op de TV worden vaak Otolift trapliften aangeprezen door vitale en rimpelloze  vijftigers, die nog makkelijk de trap op kunnen. Ouderen met knieklachten kunnen opgekalefaterd worden met VitaePro zodat ze weer harder kunnen rennen dan hun kleinkinderen. Ook een vrolijk achtergrondmuziekje brengt volgens de reclamemakers de MOKKA’s, afkorting voor Mondige Ouderen KapitaalKrachtig en Actief, in een goede stemming.

De “empty nesters”, de groep waar de kinderen het huis uit zijn, zijn verreweg het gelukkigst. De tijd dat je na je pensioen achter de geraniums moet zitten is al lang voorbij. Deze groep begint weer opnieuw te leven, voelt  zich nog energiek en de bussen van Effe Weg en Bolderman zitten dan ook boordevol met deze grijze vitale generatie.

De mooiste reclame vind ik de reclame van de tweedehands Smienk trapliften. Een rebelse TV-commercial, een beetje humor, een goed hergebruikt product en gepresenteerd door echte ouderen, de acteurs Jetty Mathurin en Frits Lambrechts. Frits Lambrechts doet me vooral denken aan zijn liedje: Kwik, Kwik, Slow en ook aan mijn eerste dansles toen ik nog zo soepel was als een tuinslang in de zomer.