Verschillende politieke partijen willen dat op de universiteiten de Nederlandse taal weer voertaal wordt omdat de meeste studenten straks gewoon bij de overheid een baan vinden. Ook is het belangrijk dat artsen, psychologen en psychiaters een goed arts-patiënt gesprek in het Nederlands kunnen voeren.

In het dagelijks leven gebruiken we ook steeds meer Engelse termen. Op een sportschool doe ik bijvoorbeeld CrossFit, een trainingsvorm waarbij gewichtheffen, atletiek en gymnastiek gecombineerd worden. Schrik niet, maar de gebruikte oefeningen worden genoemd: squats, deadliften, lunges, wallbals, farmwalking, box jump en push ups en er wordt gebruik gemaakt van thrusters, dumpbells en kettlebells. Eerlijk gezegd heeft het een tijd geduurd voordat ik thuis was in de gebruikte terminologie.

Er is nu weer een nieuwe rage met een mooie Engelse naam: Brisk Walking!!! Je moet dan dagelijks dertig minuten lopen met een straf tempo. Je moet lopen alsof je net te laat bent en dan haal je 6 à 7 kilometer per uur. Je noemde dat vroeger snelwandelen en nu heet het Brisk Walking.

Je hebt ook nog Nordic Walking, een intensieve wandelvorm waarbij je gebruikt maakt van twee stokken. Een andere wandelvorm is het ChiWalking, waarbij je veel meer ontspannen kunt wandelen.

Al deze wandelaars kunnen in Nederland gebruik maken van meer dan 5.000 wandelingen en wandelroutes. Het bekendste wandelpad is het Pieterpad en dan hebben we natuurlijk ook nog de Wandelvierdaagse en er zijn ook nog dappere wandelaars die 2.400 km naar Santiago de Compostela lopen.

In de muziek vinden wij ook veel liedjes die over wandelen gaan. In de jaren zestig zongen wij met zijn allen: Jo met de banjo, Lien met de mandoline en Kaatje met het mondharmonicaatje in het liedje “de Wandelclub” van Toon Hermans.

De meest bekende wandelliedjes zijn “Walking in a Winter Wonderland” en  “You’ll Never Walk Alone”.  Brisk Walking kun je het beste doen op de muziek van “I’m Walkin'” van Fats Domino. Goed voor je gezondheid maar je lijkt dan wel op een poppetje met Duracell batterijtjes.