Vrouwen hebben gemiddeld 33 paar schoenen in de kast staan. Ze kunnen geen genoeg krijgen van sneakers, hakken, laarzen, slippers en schattige sandaaltjes. Het is wel aardig om te kijken hoe het schoenen ritueel nu bij mannen is. Ik kom regelmatig mannen tegen met een te strakke en iets te korte lange broek waaronder grote cognac gladleren van Lier puntschoenen uitsteken. Ik denk dan meteen dat is een makelaar of iemand die levensverzekeringen of auto’s verkoopt.

Natuurlijk ga je niet onderhandelen met een makelaar, die met een trainingsbroek en slippers aankomt. Ik heb echter het tegenovergestelde gevoel als ik iemand zie met slangenleren schoenen want dan denk ik meteen aan Hugo de Jonge. Ik kan ook geen mannen zien met Birkenstocks of met Crocs slippers of sandalen. Ook van blote voeten in loafers en van Classic short boots van UGG krijg ik puistjes in mijn nek.

Hoe ziet het kledingsritueel er nou uit bij mannen? De gemiddelde man werd vroeger rondom Pasen een keer per jaar aangekleed door moeder de vrouw.  Tegenwoordig wordt er echter meer naar mannen gekeken vooral als ze goed gekleed zijn. Goed geklede mannen hebben meer aanzien en staan succesvoller in het leven. Yuppen zijn na een frisse douche, scheerbeurt en met een coole outfit zelfverzekerder en stralen dat ook uit.

Natuurlijk mogen bij het samenstellen van een nieuwe winterse outfit voor heren stijlvolle schoenen niet ontbreken. Chelsea boots hebben deze winter de hoofdrol, ze kunnen zowel met casual als formele kleding gecombineerd worden. Sneakers blijven populair en retro is de trend van dit seizoen.

In de muziekindustrie spelen schoenen ook een belangrijke rol, denk maar aan de Amerikaanse soldaat, die zuinig was op zijn legerschoenen, die hij betitelde als blauwe suéde schoenen ofschoon ze gewoon zwart waren. Of over het liedje van Nancy Sinatra: “These boots are made for walking” dat ze ook wel wil gebruiken om  haar overspelige geliefde, vrij vertaald, de grond in te trappen.

Ik wil geen Hugo de Jonge-schoeisel, geen Chelsea boots, sneakers of Veja-gympen. Geef mij maar “dancing shoes”!!!!