Het damesvoetbal zit in de lift maar heeft door de kus van de voorzitter van de Spaanse voetbalbond Louis Rubiales veel negatieve aandacht gekregen. De kus van de overenthousiaste voorzitter op de volle mond van een voetbalster wordt als zeer ongewenst gezien en er is een rechtszaak aangespannen wegens aanranding. Hoogleraar Martine Pranger sprak in de Volkskrant over viespeukerij en dat door deze kus een jarenlange systematische discriminatie, intimidatie en vernedering van vrouwen aangetoond werd en het duidt verder op een eeuwenlange vrouwenhaat en vrouwenonderdrukking.

Nu weet Martine Pranger natuurlijk ook wel dat de kus in Europa niet slechts een affectieve betekenis heeft, maar ook een rol speelde in kerkelijke, politieke en juridische rituelen. De zogenaamde vredeskus (osculum pacis) op de mond werd bij diverse plechtige bijeenkomsten gegeven. De vredeskus en de vergelijkbare verzoeningskus is in de loop van de tijd verdwenen. De meest bekende kus in de bijbel is de Judaskus, waarbij de apostel Judas Jezus verraadde  en daarvoor dertig sikkels oftewel zilverlingen kreeg. Een beroemde vol-op-de-mond kus is de socialistische broederkus tussen Erich Honecker en Leonid Brezjnev in 1997 omdat deze gefotografeerd werd en als een grafittischilderij op de Berlijnse muur werd gezet met de titel: “Mein Gott, hilf mir, diese tödliche liebe zu uberleben”.

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten zoenen: een kus op de wang, een natte zoen, een kus op je voorhoofd, een vluchtige kus, een zuigkus in je nek en een “French kiss”. Bij een “French kiss”  komt de tong aan bod. Deze manier van zoenen was aanvankelijk verkrachting, namelijk het seksueel binnendringen van het lichaam (met de tong) maar sinds 2013 geldt een gedwongen tongzoen niet langer als verkrachting. Ik denk dat het hele vermeende probleem meteen opgelost zou zijn geweest als de Spaanse voetbalster een knietje geplant had in het kruis van de voorzitter. Het  beeld van een in elkaar krimpende voorzitter was duidelijker geweest dan alle huidige beschouwingen. De voorzitter is trouwens inmiddels afgetreden!

Nu speelt de zoen een belangrijke rol in de muziek, denk maar aan “Hé, niet zoenen op het zebrapad” van Willeke Alberti, “Till I kissed you” van de Everly Brothers en natuurlijk “Oh, wat een zoen” van de Mounties.