Vroeger konden alleen jongeren uit aristocratische kringen studeren maar door de sociale mobiliteit in de jaren zestig kregen arbeiderskinderen ook toegang tot het hoger onderwijs. De Mammoetwet introduceerde drie schoolsoorten: voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (atheneum en gymnasium), algemeen vormend onderwijs (mavo en havo) en beroepsonderwijs. In het universitaire onderwijs  kwam de BAMA (Bachelor/Master) structuur tot stand.

In het hoger onderwijs is in de loop van de tijd de titulatuur ook aangepast. Je wordt tegenwoordig een beetje amechtig van alle titels: Universitair (Drs, Ir., Mr., Master); Hogeschool (Ing., Bachelor, Ad.). Nu wil men zelfs ook een titel invoeren voor MBO afgestudeerden   (MBO2: Skilled en MBO4: Expert). Na een universitaire opleiding kan men nog een promotieonderzoek uitvoeren en dan mag men de titel Dr. (Doctor) voor of PhD (Doctor of Philosophy) achter zijn naam zetten.

Wandelend door de Pater Dr. Loffeldstraat werd ik nieuwsgierig naar de titel van deze pater van de Heilige Geest. De titel Dr. wordt n.l. vaak misbruikt zoals bij het sigarettenmerk Dr. Dushkind met de reclameleuze: Blijf kalm neem een Dr. Dushkind, de dokter rookt ze zelf. Vroeger bakte mijn moeder op zondag altijd een taart met Dr. Oetker. Naast  de scepsis rond het Dr. Moermandieet zijn er vraagtekens te stellen bij Famosan Salvia van Dr. Vogel tegen opvliegers! Mijn kinderen heb ik opgevoed volgens de methode van Dr. Spock, niet te verwarren met Mr. Spock uit Star Trek! Ze hebben er nu nog last van! Dr. Phil, de televisie-psycholoog,  heeft ons doen geloven dat we allemaal (ab)normaal zijn.

Vroeger werden we op zondagmiddag bijgepraat door Mr. Dr. G.B.J. Hilterman, die de toestand in de wereld besprak. Daarna gingen we een wandelingetje maken op Dr. Martens gezondheidsschoenen. In de muziek hebben we ook een aantal opmerkelijke doctoren zoals Dr. Dré, de Amerikaanse rapper en hiphop-producent. Mijn favoriete muzikale doctor is Dr. Hook and the Medicine Show (Only Sixteen!!). Bekend zijn ook Dr. F. Jacobo en Dr. Th. Van Essen (Simplistisch Verbond) van de kliniek voor Zoetstofwisselingstherapie. Mijn favoriete doctor of Philosophy is Dr. Remco Clavan, het alter ego van Kees van Kooten. In de jaren tachtig besprak hij in de Keek op de Week als polemoloog, de toestand in Oost-Europa. Hij was zijn tijd ver vooruit.

Trouwens Dr. Loffeld   heeft na zijn priesteropleiding in 1956 een promotieonderzoek afgerond met de dissertatie “Le problème cardinal de la missiologie et des missions catholiques”. Het is maar dat je het weet!