Van Annie M.G. Schmidt is de verzuchting, nadat ze een roman had gelezen die zich afspeelt in Amsterdam: “Ik kreeg toch zo’n verlangen om naar Amsterdam te gaan. Maar hoe doe je dat als je er al woont?” Dit Annie M.G. Schmidt gevoel overvalt mij regelmatig als ik door Gemert dwaal.

Als ik door het centrum loop waan ik me in een Vorstendom, bij het passeren van het klooster Nazareth zweef ik in “The Seventh Heaven”, wandel ik door de Hoef word ik betoverd door het “Domain of Fascination” en op de Doonheide bewonder ik “La Dolce Villa’s”.

De  gemeentetuin wordt binnenkort het Central Park en Manhattan aan de Rips komt in de ommuurde tuin. Gemert is uniek in de Brainportregio en op het bordje Elsendorp staat zelfs: Small Village Great People. Gemert wordt een  luilekkerland voor ASML-expats uit de hele wereld en binnenkort lopen Japanners en Chinezen door de historische gèèngskes en pèdjes met een Augmented Reality bril, verkrijgbaar in het Inspiration Point.

Sla me tegen mijn wangen en zeg dat ik niet in Amerika ben, het beloofde land zoals Joost Zwagerman het heeft beschreven in zijn boek “Americana” maar gewoon in Gimmert!!! Waarom zou ik naar New York verlangen als hier een Curio by Hilton Hotel komt met high-end services.

In Nederland is trouwens een heftige discussie gaande over de verengelsing van onze samenleving. Om een taal goed te kunnen beheersen moet je de mores van het land begrijpen en/of er enige tijd gewoond hebben. Ik krijg pukkeltjes in mijn nek van het kreupele Swahili voor het potsierlijk gebruikte Engels. Met heel veel plezier denk ik terug aan mijn eerste Engelse leraar, André Riether. Hij begreep de jeugd van toen en met hem vertaalden wij liedjes zoals No Dogs Allowed van de blinde José Feliciano en leerden we dat No Pets Allowed niet betekent dat je geen pet mag dragen maar dat er geen huisdieren zijn toegestaan. Oh ja, dit jaar organiseert het Bedrijven Kontakt Gemert-Bakel een Boiling Business Event en binnenkort is er weer een Gemert-City-Run.

Het is allemaal goed bedoeld oftewel “Grounded in Goodness strategy that focuses on healthier people and a healthier planet”, maar laat ik maar gewoon blijven en als ik iemand tegenkom dan neurie ik het liedje van onze Ome Toon (Reijnders!)  en als ge dan zegt “gatverdikke, dan weet ik dè ge van Gimmert kaomt, dè dèùrp net as ikke!!!”