Een afkorting is de weergave van een woord en meestal begrijpt men meteen wat er bedoeld wordt. Zo weet vrijwel iedereen dat BBB “BoerBurgerBeweging” betekent. Enkele  andere betekenissen van BBB zijn:  bed, bad en brood, basisvoorzieningen voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Sportscholen waar vrouwen naar toe gaan om een droomlichaam te creëren worden BBB-sportscholen genoemd en daar wordt gewerkt aan een platte buik, strakke benen en ronde billen.

Bij BBB moet ik ook denken aan de Bescherming Burger Bevolking, meestal afgekort met BB dat Bescherming Bevolking betekent. Veel jongens, die tussen 1945 en 1950 werden geboren hoefden niet in dienst omdat de babyboom had gezorgd voor militair overschot. Om babyboomsoldaten niet met een “S5-kneusjesetiket” de wereld in te sturen, bedacht de overheid de BB, die in dreigende situaties hulp zou kunnen verlenen. De BB is een geld slurpend instituut geweest terwijl de bevolking enigszins lacherig keek naar de oefeningen en aanbevelingen van de BB. Soms vindt men nog een roestig, merkloos blik waar Cubakoekjes in gezeten hebben. De Cubacrisis in 1962 had iedereen wakker gemaakt want men was toen bang voor een nucleaire oorlog. Ook kreeg toen ieder gezin een folder: “Wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf” waarin uitgelegd werd dat je jodiumpillen moest slikken bij een fall-out, een radioactieve neerslag. Een atoomexplosie kon je herkennen aan een zeer felle lichtflits en het hele gezin diende dan dekking te zoeken onder de trap, werkbank, bed of tafel en men moest naar de radio blijven luisteren. Deze informatie en de benodigde spullen kon je af halen bij een Blokhoofd van de BB, die een speciaal schildje op zijn huis had staan.

Vijftigplussers, die de Bescherming Bevolking meegemaakt hebben dachten vroeger bij de afkorting “BB” eerder aan de appetijtelijke Franse filmdiva, aan wie God na de schepping nog een uurtje extra heeft zitten boetseren. Hij had eer van zijn werk: mannen voelden bij het zien van de fraai gevormde blondine direct jeukvlinders door hun kruis fladderen.