De wet van Murphy – als er iets mis kan gaan, gaat het mis – , is van toepassing op heel veel regelingen van de overheid. Een voorbeeld van een dergelijke regeling is het STAP- budget voor scholing en ontwikkeling. Als werkende of werkzoekende kan men daarvoor maximaal 1000 euro per jaar aanvragen om te gebruiken voor een training, cursus of opleiding. De regeling heet STAP, wat staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie.

De cursussen, waarvoor 200 miljoen beschikbaar is, moeten een “arbeids-marktrelevantie” hebben. Deelnemers hebben zich ingeschreven voor een eendaagse cursus over de kracht van kou, gebaseerd op de “Wim Hof-methode” waarbij je je mentaal kunt voorbereiden op kou. Bij dat zelfde trainingscentrum leer je om te gaan met “de stemmetjes in je hoofd”! Ik kan me niet voorstellen, dat een opleiding tot een christelijke paardencoach, een wijncursus voor beginners of een Grok workshop waarbij men in contact komt met zijn/haar gevoelens en onvervulde behoeftes, je kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Tot voor kort mocht het allemaal, als mensen behoefte hadden mochten ze zich aansluiten bij een malle groep, of dat nou een echte sekte was of een spirituele beweging. Het Fun Theater oftewel het Theater van de Gebakken Lucht verzorgde masturbatiesessies of sessies waarbij een groep cursisten iemand mochten uitschelden om diegene een lesje te leren.  

Cursusbedrijven moeten nu aan bepaalde eisen gaan voldoen en nu dus geen reisjes meer naar Parijs om op zoek te gaan naar jezelf en geen cursussen meer om bier te leren proeven, helende kleuren te ontdekken, edelsteentherapie, kindertekeningen analyseren, aura- en chakraheling, aromatherapie of een opleiding voor een virtuele maagband consulent of een paranormaal belconsulent.

Gelukkig zijn er vragen gesteld door Laurens Dassen van Volt in de Tweede Kamer om alleen opleidingen aan te bieden in sectoren waar een tekort aan mensen is, zoals opleidingen voor boa of kinderopvangmedewerker. 

Ikzelf ga de “Lessons in Love” volgen van Cliff Richard!