De onlangs gehouden verkiezingen voor de Provinciale Staten deden mij herinneren aan de tijd dat Boer Koekoek namens vele Nederlanders in de Tweede Kamer werd gekozen. Hij richtte in 1958 met enkele anderen de Boerenpartij op en zijn politieke optredens kenmerkten zich vaak door eenvoud en duidelijkheid. De Boerenpartij was een protestpartij, zijn electoraat bestond niet alleen uit mensen van het platteland maar ook vele stadsbewoners stemden op boer Koekoek om hun ongenoegens over maatschappelijke veranderingen en de kloof tussen de gevestigde politieke partijen en de kiezer te uiten.

Het bovenstaande doet denken aan de Boeren Burger Beweging. De hedendaagse kiezer heeft duidelijk aangegeven ontevreden te zijn met de huidige politieke situatie. Vooral het CDA is afgestraft, niet alleen uit onvrede maar ook door de hedendaagse secularisatie. Vooral de oudere CDA kiezer laat zich niet meer de les lezen door mijnheer Pastoor. Ook heeft de kiezer afstand genomen van de elitaire Sigrid Kaag, lijsttrekker van D66, men gelooft niet meer in haar lijzige belerende praatjes.

Gelukkig is Forum voor Democratie ook goed afgestraft want Thierry Baudet, misbruikt zijn intelligentie door domme standpunten te verdedigen. Hij gelooft in complottheorieën,  gelooft dat er chips zitten in vaccins, dat er een nieuwe wereldmacht komt en dat Covid is ingezet om de macht te grijpen.

Nu is het maar te hopen dat Caroline van de Plas haar rug recht houdt en probeert de vrede in haar partij te handhaven. Het grootste probleem van een jonge partij met zoveel zetels is dat men niet genoeg vertegenwoordigers heeft met voldoende kennis en kwaliteiten.

Ik heb wel vertrouwen in de Boeren Burger Beweging, vooral omdat ze verkenners ingeschakeld hebben met politieke ervaring. Ik hoop niet dat het een partij wordt die alleen opkomt voor de boerenbelangen want dan gaat het oudere electoraat zonder veel opleiding volgende keer weer een andere partij kiezen en zal “Sweet Caroline”  vervangen worden door “Carolientje” van Wim Sonneveld.