Bijna elke vrouw heeft een zwak voor schoenen en ze lijken allemaal een beetje op Imelda Marcos. Zij was de voormalige presidentsvrouw van de Filipijnen, die bekend stond als ’s werelds grootste schoenenverzamelaar. De collectie bestond uit een slordige 3.000 paar schoenen met dure merken als Chanel, Gucci en Christian Dior. De gigantische schoenencollectie van Imelda Marcos was een symbool voor buitensporigheid in Zuidoost-Azië, waar veel bewoners helemaal geen schoenen konden dragen wegens armoede.

Schoenen zijn er in alle vormen en maten. Ze zijn niet alleen functioneel, maar ook mooi en geven een vrouw net dat tikkeltje extra. Het is geen verrassing dat vrouwen daarom veel schoenen hebben: de gemiddelde vrouw heeft maar liefst 26 paar schoenen en koopt er jaarlijks vier paar bij. Mannen begrijpen dit niet maar vrouwen vinden dat bij iedere kledingset een ander paar schoenen hoort. Bij die ene broek draagt een vrouw niet dezelfde schoenen als bij een jurk. Blauwe sneakers, die ze draagt onder haar spijkerbroek passen echt niet onder haar crèmekleurige jogging broek. Hoewel elke vrouw weet dat hoge hakken ongezond zijn, gebruiken ze die toch om hun imago kracht bij te zetten. De benen lijken dan langer en de kleine pasjes maakt ze extra vrouwelijk en aantrekkelijk. Bij grote passen met stiletto hakken zegt een man echter dat ze loopt als een “meuleperd”.

Nu zijn er vele spreekwoorden over schoenen zoals: “de stoute schoenen aantrekken”, “naast zijn schoenen lopen” of “iemand iets in de schoenen schuiven”. Ook in de muziek spelen schoenen een belangrijke rol: “Dancing Shoes” van Cliff Richard, “These Boots Are Made For Walking” van Nancy Sinatra en “I Don’t Wanna Hang Up My Rock & Roll Shoes” van Jerry Lee Lewis.

Het mooiste nummer over schoenen is natuurlijk het nummer van Carl Perkins dat vooral bekend is geworden door de versie van Elvis. Elvis zingt hierin dat ze hem mogen mishandelen, belasteren en bestelen. Hij waarschuwt pottenkijkers en indringers zich moeten bemoeien met hun eigen zaken Ze moeten bij hem uit de buurt blijven en vooral niet op zijn blauwe suède schoenen gaan staan.