Vuurwerk is oorspronkelijk ontwikkeld in China en heeft zich in de loop van de eeuwen verspreid over de hele wereld. Er wordt onderscheid gemaakt tussen feestvuurwerk en ernstvuurwerk. Ernstvuurwerk wordt gebruikt tijdens oorlogsomstandigheden, bijvoorbeeld als noodsignaal, en het wordt ook wel gebruikt om vogels te verjagen in fruitboomgaarden. Feestvuurwerk wordt vooral gebruikt bij feestelijke aangelegenheden, om het Nieuwe Jaar te verwelkomen of om de kwade geesten te verdrijven. Nu heb ik geen enkele affectie met vuurwerk en vroeger liet ik mijn kinderen alleen door het raam kijken naar het vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Nooit ben ik naar buiten gegaan om de zinloze verspilling aan te zien. Het is onvoorstelbaar dat in deze moeilijke tijden in enkele minuten voor meer dan honderd miljoen euro de lucht in wordt geknald en voor 16 miljoen euro wordt vernield. Ikzelf heb nog nooit geld besteed  aan deze nutteloze bezigheid en mijn kinderen waren al blij met sterreflitsers.

De voorstanders van vuurwerk spreken van cultureel erfgoed maar het grootste deel van Nederland wil dat deze verspilling afgelopen moet zijn. Het schijnt zo te zijn dat apen, die het meeste geluid maken het hoogste zitten op de apenrots en iedere keer als ik volwassen mannen knalvuurwerk zie afsteken moet ik hier aan denken. Door lawaai te maken denken mannen blijkbaar meer aanzien te krijgen.

Ik ben voor een consumentenverbod op knalvuurwerk en als men toch met veel lawaai het Nieuwe Jaar wil inluiden laat men het dan doen op een plek onder gereguleerde omstandigheden. De agressie tegen politie, brandweer en ambulancemedewerkers zal afnemen en de ziekenhuizen kunnen zich concentreren op andere zaken dan geëxplodeerde oogbollen en afgerukte ledematen.

Wie echter van Bang-a-Bang houdt moet eens luisteren naar een van de winnaars van het Eurovisiefestival in 1969.