De traditie van het kerstpakket is al eeuwenoud. Vroeger gaven boeren hun knechten een kerstpakket met allerlei versnaperingen van het boerenland om hun waardering te laten blijken voor hun harde werk in het voorbije jaar. Het eerste “kerstpakket” dat ik mij herinner was een megapeperkoek met gember en kandijsuiker.  Tegenwoordig is het kerstpakket meestal een te grote doos, mand of tas met luxe levensmiddelen met soms een “pampering gift” zoals een nacht in een “royal room” in een Brainport hotel, een Center Parks kortingskaart of een strandgevoel zomerpakket. Soms is het kerstpakket een houten wijnkistje met een Chateau Migraine. Het kerstpakket is ieder jaar weer een onderwerp waarover men heerlijk kan zeuren. Als er chocolade in het pakket zit moet dat wel Fair Trade zijn en mag er geen palmolie in verwerkt zijn. Chocolade is een dikmaker en ongezond vanwege de suiker en als er pistachenootjes in zitten hangen de allergie patiënten in de gordijnen. Een raciaal verantwoord chocolade kerstengeltje kan alleen als het van witte chocolade is gemaakt en niet in het engeltje bijten anders wordt je door de Me Too beweging aangeklaagd. Kerstpakketten met anti-zweet sokken, pannenkoekenmix, pelpinda’s, soepstengels,  Chileense rilworstjes en Chorizo worst, die al meerdere Kerstfeesten heeft meegemaakt, hoeft voor mij niet zo nodig.  Ik krijg zure oprispingen als ik denk aan de fruitdranken zoals peer met appelsmaak, die me doen denken aan een literfles ochtendurine. Geef mij maar een paar flessen Rabauw bier! Het pakket dat ik vorig jaar gekregen heb was een tuinpakket met bloembollen, potgrond, een snoeitang en handschoenen met een grashark.

Je hebt ook nog speciale kerstpakketten zoals een Streekpakket met varkensvlees en plofkip, een ISIS pakket met veel vuurwerk of een Vorstendom-pakket met ijzeren riddertjes en een gratis rondvaart door de buitengracht met een fluisterboot.  Bijzonder is het Islamitisch verrassingspakket met alcoholische dranken en varkenspaté. Een gezond kerstpakket bevat geen vlees, vis, alcohol, snoep, plastic of tropisch hardhout. Bijzonder is een kerstpakket voor gepensioneerden met olijfolie te gebruiken als geriatrisch glijmiddel. Het nieuwste kerstpakket voor deze doelgroep is  een doodkistje met daarin een “voltooidlevenpil”. De nabestaanden van degene die de pil meteen gebruikt, krijgen ook nog een flinke premie van de zorgverzekeraar.

Het Kerstpakket kunnen we ook geven aan een gezin in nood, het gemeentebestuur of een kringloopwinkel. Ik geef mijn kerstpakket dit jaar aan een stichting met een goed doel: het voorkomen van honden met een hazenlip!!!!!