Bij het onderzoek naar medicijnen moeten vele stappen gemaakt worden en het duurt soms wel meer dan tien jaar voordat een nieuw medicijn op de markt komt. Een van de stappen is dat het nieuwe middel wordt onderzocht bij gezonde dieren, gewoonlijk muizen of andere kleine knaagdieren en gekeken wordt naar allerlei effecten op biologische eigenschappen. Nu is er veel reuring ontstaan omdat er alleen mannelijke proefdieren gebruikt worden en geen vrouwelijke. Dat heeft een reden omdat vrouwen in het algemeen meer last hebben van hormoonwisselingen en die kunnen de werking van een medicijn beïnvloeden. Het is bovendien  ook nog belangrijk of mannen of vrouwen de testen uitvoeren want de dieren kunnen daardoor ook verschillend reageren.

Nu is het moeilijk om te twisten over de keuze van mannetjes- of vrouwtjes dieren. Men moet vooral kijken wat het meest effectief is en de discussie man-vrouw achterwege laten. Nu is er een heel naar voorbeeld van onvoldoende testen en dat is het wondermiddel Thalidomide, dat uitstekend zou werken als slaapmiddel en het voorkomen van zwangerschapsmisselijkheid. In Nederland is het middel bekend onder de naam Softenon en was indertijd zo veilig geacht dat het zonder doktersrecept verkrijgbaar was. Maar in diezelfde periode werden in Europa meer dan 10.000 kinderen geboren met misvormde ledematen. Het middel was niet getest op zwangere dieren wat men toen niet noodzakelijk vond. Vanaf die tijd is het verplicht de veiligheid én effectiviteit van een middel te testen op cellen en dieren voordat de werking ervan in mensen onderzocht mag worden. Bij onderzoek naar prostaatkanker, borstkanker of een nieuw conceptiemiddel is de keuze voor de sekse van het proefdier snel gemaakt. Ook het testen van vaccins gebeurt eerst met proefdieren en daarna pas op jonge gezonde mensen.

Bij sommige diersoorten leven de mannetjes makkelijk samen, bij andere vliegen ze elkaar in de haren om de hiërarchie te bepalen. In het laatste geval zijn juist vrouwtjesdieren een populaire keuze.

Voor sommige ziektes zijn echter geen medicijnen die getest kunnen worden zoals Hank Williams zingt in het liedje “Lovesick Blues”.