Tijdens mijn dagelijkse rondje kom ik vele honden tegen, die met hun baasje aan het wandelen zijn. Soms kijkt een Golden Retriever mij aan met zijn trouwe hondenogen alsof hij wil vragen of ik het adres weet van de Nederlandse Vereniging voor Honden Euthanasie. Een andere keer zie ik twee Jack Russells springen, die zich gedragen alsof ze net drie blikjes Red Bull hebben opgeslurpt. Enkele jaren geleden liep ik daar ook met twee Cairnterriers en maakte regelmatig een praatje met andere hondeneigenaren. De honden had ik gekregen van een collega, die genetisch onderzoek deed bij  rashonden met allerlei afwijkingen zoals heupdysplasie. Mijn honden kwamen uit een onderzoek naar een levershunt, een veel voorkomende afwijking bij Cairnterriers. De ene hond heette Crick en de andere Watson, genoemd naar de ontdekkers van het DNA, de bouwstenen van de genetisch informatie.

Crick was mijn lievelingshond, hij hielp me in de tuin en wilde regelmatig met mij praten. Watson was meer een gestileerde heer. Samen waren ze sterk zoals die ene keer dat ze zich moesten verdedigen tegen een aanval van een Rottweiler. De eigenaresse kwam een dag later huilend aan de deur met de mededeling dat haar Boris bloedend op een deken voor de kachel lag. De dierenarts was gekomen en had geconstateerd dat er flink gebeten was in zijn edele delen. Watson en Crick hadden een strategische aanval uitgevoerd waar menig generaal een puntje aan kon zuigen.

Mijn liefde voor honden is groot maar is ernstig aan het kantelen vooral als ik met mijn mountain bike door de bossen cross en niet aangelijnde honden, grommend en schuimbekkend op me af zie komen. Alhoewel ik MTBroutes gebruik, schreeuwen hondeneigenaren mij toe dat ik op moet rotten. Nu wordt het gedrag van een hond gedeeltelijk (9%) bepaald door de genetische aanleg (Nature) maar vooral door aangeleerd gedrag (Nurture). Ik wil stellen dat een ASO hond een ASO baasje heeft en kijk dus altijd met een ernstige blik naar de baas van een hond. In het algemeen is het zo dat honden met een twijfelachtige reputatie meestal rondlopen met eigenaren met een dito uitstraling. Wie wil in vredesnaam een Bullmastiff, Dobermann, Bouvier of Duitse herder als huisvriend. Men moet daarom vooral goed opletten als de eigenaar van een dergelijke hond het agressief gedrag niet voldoende corrigeert. De meest gehoorde zin voordat een hond gaat bijten is namelijk: “Hij doet niks hoor!”