Een schilderij waar oudere, witte, sigaren rokende mannen op staan is verwijderd uit een vergaderruimte van de Leidse Universiteit. Het schilderij was volgens enkele vrouwen te beeldbepalend en ze hadden de indruk dat de mannen over de schouders van de aanwezigen keken. Bovendien was het niet gepast volgens de vrouwen dat de mannen rookten ook al was het maar geschilderd.

Nu is er ook een rel op de Technische Universiteit van Eindhoven want daar moesten een aantal schilderijen verwijderd worden omdat enkele vrouwelijke studenten zich niet prettig voelden bij de schilderijen waarop voornamelijk mannen afgebeeld waren. De mannen waren hoogleraren en  men vond dat de vrouwen op het schilderij in de minderheid waren en enkel als decor werden gezien.

Het moet niet gekker worden maar dat wordt het wel. Op de Zuidas in Amsterdam moeten de straatnamen van enkele mannelijke componisten, zoals de Gustav Mahlerlaan en de Beethovenstraat vervangen worden door straatnamen met bekende vrouwelijke componisten zoals Hildegard van Bingen en Florence Price. Dit gestoethaspel moet zorgen voor meer diversiteit aan straatnamen op de Zuidas.

Nu heb ik een klein onderzoekje gedaan en heb gekeken naar een playlist van “Als de jeugd nog in bed ligt”. Van de 100 liedjes zijn er maar gemiddeld 30 van vrouwelijke zangeressen. Ook heb ik gekeken naar de Top 100 van 1960 en ook daar zijn vrouwelijke artiesten in de minderheid. Van de 100 nummers worden er 36 gezongen door een vrouwelijke artiesten.

Nou zal het me niet verbazen als straks de vrouwelijke luisteraars van dit programma in opstand komen en in colonnes met spies en een riek in de hand naar de studio marcheren en eisen dat er alleen maar muziek gedraaid mag worden van Ria Valk, tante Leen, de Selvera’s, Brenda Lee en de Limburgse Zusjes. Ik geef in ieder geval het goede voorbeeld door een verzoeknummer aan te vragen van de inmiddels 85-jarige Wanda Jackson, alhoewel ze zingt over gemene mannen.