Kranten, weekbladen en glossy’s staan tegenwoordig vol met tips en aanbevelingen om jong te blijven en het lijkt wel of we niet ouder mogen worden. De plastische chirurgen hebben gouden tijden omdat de karakteristieke tekens van de ouderdom, rimpels en littekens, verwijderd moeten worden. Er zijn zelfs speciale artsen, gerontologen, die verouderingsprocessen bestuderen en ouderdomsverschijnselen behandelen. Voor de liefhebbers van muziek is er nu een nieuwe ster in het firmament: de Gerontorock.

Randy Newman heeft ooit een nummer gezongen: “I’m dead”, waarin hij zijn leeftijd belachelijk maakt en ook het optreden van oude artiesten hekelt. Er zijn inderdaad veel oudere artiesten zoals de Rolling Stones, de Beach Boys, Julio Iglesias, Engelbert Humperdink, die geen afscheid kunnen nemen van het podium. Daarom moeten we niet opkijken als er binnenkort  rollaters voor rockers en elektrische gitaren voor artritis worden uitgevonden. De oude rockers hebben echter  zoveel plezier in hun optredens en blijven met hun heupen bewegen ook al zijn die gemaakt van plutoniumplaten.

De Gerontorock is niet echt nieuw want de Italiaan Marco Carena heeft in 1990 al het Sanscemo Festival gewonnen. Scemo betekent dwaas en het festival was een parodie op het San Remo festival, dat we nog kennen uit de jaren vijftig met Dominico Modugno met zijn Nel blu dipinto di blu en Ciao ciao bambina. Marco Carena is in 2001 met een aantal ouwe rockers gestart met de band Marco Carena en de Prostaatplussers. Ze zingen ouwe hits maar met alternatieve teksten.

De rollaters hebben een aantrekkingskracht op verschillende rockabilly groepen. In Zwitserland hebben we Chris and the Rockin Rollaters en in Nederland  hebben we de Crazy Rollaters  en binnenkort treden in de Cacaofabriek in Helmond de Rock ’n Rollaters op. De Britse ouderen-popgroep The Zimmers, oftewel de looprekken, bestormt in Groot-Brittannië de  hitlijsten met een cover van The Who: “My Generation”. De leadzanger is 90 en het oudste lid is 100 jaar oud. Ze protesteren met het nummer tegen de behandeling van ouderen en het doel is een nummer-1 hit te scoren. De opbrengst van de single gaat naar instanties voor ouderenzorg.