Paul Kruger was indertijd een held want hij verdedigde Transvaal in Zuid-Afrika tegen de Britse imperialisten. De Boeren waren onze helden alhoewel we niet helemaal begrepen wat er aan de hand was. Er zijn diverse oorlogen geweest en Paul Kruger speelde de rol van charismatische volksleider, die zich verdedigde tegen de heb- en heerszuchtige Britten. Over de gewelddaden tegen de zwarte bevolking werd gezwegen en pas heel veel later hebben geschiedkundigen de dubieuze rol beschreven die de Nederlands sprekende boeren daarin hebben gespeeld.

Waarom schrijf ik dit? Op dit moment is er in Nederland ook een Boerenoorlog gaande en de boeren zijn hevig verontwaardigd omdat de regering hun alles af wil nemen. Nu is een op de vijf werkende miljonairs actief in de landbouw en behoren de boeren zelfs tot de grootste groep miljonairs volgens het Centraal Bureau van de Statistiek.

De boeren hebben het blijkbaar niet zo slecht en wat enorm storend is dat de boeren hun identiteit oftewel hun “way of life” alleen maar belangrijk vinden. De overheid moet zich daaraan aanpassen, de confrontatie wordt gezocht en een clash is onvermijdelijk. Het idee van het pijp rokende boertje is allang overboord gegooid en de sympathie voor de boeren is weggeëbd.  Ik heb nog geen geluid gehoord van de biologische boeren, boeren met een boerderijwinkel of een camping,  die worden ondergesneeuwd door de megaboeren met hun megatractoren. Alleen de geïndustrialiseerde megaboeren bepalen de gang van zaken en dat is onverteerbaar.

Net zoals bij de boeren in Zuid Afrika hebben wij een verkeerd beeld gekregen van de oprechte boer, die aan het landschap denkt, voor diversiteit is, voor evenwicht tussen natuur en landbouw en een eerlijk product levert aan de burger. De huidige relschoppers wijzen alles af, voor hen is er geen stikstofcrisis, ze hebben lak aan het parlement, vergelijken de huidige samenleving met de Tweede Wereldoorlog en niemand mag zich bemoeien met hun zaken. De heerszuchtige boeren willen de samenleving hun wil opleggen en wijzen de democratie af en dat is niet te tolereren.