De geslaagden voor het vmbo, havo en vwo hebben niet alleen een vlag met een boekentas uitgestoken maar ook diplomafeestjes bezocht en sommigen zijn zelfs naar Benidorm geweest om daar de beest uit te hangen. De geslaagden hebben al eerder diverse open dagen bezocht en uit de vele onderwijsprofielen hebben ze een keuze gemaakt. Na de vakantie is er weer werk aan de winkel!!

Vroeger was er in Gemert een ambachtsschool, huishoudschool en een ULO. Meer smaken waren er niet! De meeste geslaagden gingen direct werken, sommigen deden een vervolgopleiding. Een enkeling ging naar de HBS maar dat was voor “ons mensen” niet weggelegd. Mijn ouders stuurden mij naar een beroepskeuzeadviseur en daar moest ik allerlei testjes doen. Nou had ik vooraf een Prisma Pocket (een gulden vijftig!!) gekocht over IQ testen en Logisch Denken. Het invullen van een ontbrekend getal in een cijferreeks was voor mij daarom geen enkel probleem. Ook leerde ik wat intuïtief denken was! Probeer eens een snel antwoord te geven op de vraag: Een pingpongbatje met balletje kosten samen 1.10 euro. Het batje kost één euro meer dan het balletje. Hoeveel kost het balletje? Spontaan zeg je 10 cent! Het juiste antwoord is echter 5 cent.  U begrijpt het al, door de Prisma Pocket, had ik een hoog IQ en mijn logisch denken was subliem.

Het advies was MTS-werktuigbouw: uw zoon heeft een goed inzicht in getallen en kan logisch nadenken. Mijn voorkeur voor biologie werd opzij geschoven omdat het eindexamencijfer Natuurlijke Historie (vanaf 1968 Biologie genoemd) een vijf was. Na drie maanden had ik de MTS alweer verlaten en ben later afgestudeerd in de Biologie. 

In de psychologietest moest ik ook een Rorschachtest doen. Men moet dan de symmetrische figuur interpreteren, die ontstaat als een papier met een inktvlek dubbelgevouwen wordt. De psycholoog kan uit de resultaten persoonlijke karaktertrekken diagnosticeren. Ik zag natuurlijk engelen en geen demonen, bloemen en geen oud ijzer. U begrijpt het al, ik was géén psychopaat, maar een weldenkend vrolijk mens. Ook moest ik een boom tekenen en hieruit kwam dat ik een stabiel persoon was met een duidelijke mening. Ik had n.l. gelezen dat je een dikke boom met flinke wortels  moet tekenen en geen wilg met iele takken want dan heb je een “waaiboom” karakter.

Boodschap: Weiger een Rorschachtest en teken altijd een Baobab boom met een dikke stam en ga vooral doen wat je leuk vindt!!