Heel veel liedjes hebben alternatieve teksten. Zo zong ik voor mijn kleinkinderen altijd een verkeerde versie van “Sinterklaas is jarig”. Mijn versie ging alzo: “Sinterklaas is jarig, zet hem op de pot! Oh wat stinkt die kerel, ik doe de deur op slot!”. Mijn kleinkinderen riepen dan: “OOOOOOOOOOOOOPA, ter afkeuring.

Tijdens mijn diensttijd heb ik vele liedjes meegezongen onder het marcheren. Dat waren meestal teksten,  die ook afweken van de originele tekst. “The Yellow Rose of Texas” is een bekend Amerikaans volkslied maar tijdens het marcheren zongen wij: “Op een bed met stalen veren, lag een cowboy met zijn vrouw…..” Ik kan de tekst helaas niet afmaken want het lied dat toen door de soldaten voor de lol gezongen werd is in deze tijd volstrekt ontoelaatbaar.

Iedereen kent natuurlijk ook “Ik sta op wacht” van Joop de Knegt waarbij wij zongen: “Ik sta op wacht, zonder hemd zonder broek en wacht op jou zonder hemd zonder broek”.

Een ander populair lied was: Ta-ra-ra-boem-di-ee, d’n dikke dominee, die had zijn gat verbrand al aan de kachelrand”. Nu is dit liedje al heel oud want in 1894 vermoorde de hervormde dominee Johan Barger op een afschuwelijke manier zijn minnares, Cato Mirande. De afschuw over dit misdrijf wordt verwoord in het liedje waarin niet de dikke maar de blikken dominee, een alcoholische psychopaat bezongen wordt.  Er zijn vele variaties op de tekst zoals: “Ta-ra-ra-boem-tiejé, En onze hond is dood, hij had maar ene…poot. Hij had er twee vandoen, om joepiejee te doen”.

Een ander meezing liedje is “My Ding-a-Ling” van Dave Bartholomew uit 1952 dat ook uit volle borst werd meegezongen. Een soldaat zong telkens een couplet waarna het hele peloton schreeuwde “My-Ding-a-Ling”. Het liedje is pas echt populair geworden door Chuck Berry, die er in 1972 zijn enigste number-one Billboard hit mee had. Het liedje gaat over een cadeautje “silver bells hanging on a string” dat iemand krijgt van zijn oma, die het een “ding-a-ling” noemt.

Gelukkig ligt de jeugd nog in bed zodat ze onze “meezingliedjes” niet horen.