Het is niet verstandig om een column te maken over Johan Derksen. Iedereen heeft daar een mening over en die varieert van “vuile viezerik” tot begrip hebben voor iemand, die iets aan de kaak stelt. Ik kijk af en toe naar VI en ik erger me aan het gelach van René van der Gijp en Johan Boskamp. Daarentegen moet ik wel toegeven dat ik soms ook moet lachen als Johan Derksen zijn ongezouten mening geeft. Ik heb lang gevoetbald en ik herken veel dingen, die zich in een kleedkamer afspelen. Soms heel flauw als iemand stiekem ongemerkt een fles shampoo over iemands hoofd gooit, maar ook van gemaakte opmerkingen waar ik rooie oortjes van krijg en die niet geschikt zijn om op papier te zetten.

Bijzonder irritant was de opmerking van Sigrid Kaag, dat ze het onacceptabel vindt dat je op de manier van Johan Derksen in een televisieprogramma spreekt. De afgelopen weken lag ze zelf onder vuur omdat ze de klachten over seksueel wangedrag binnen haar partij onder het tafelkleed wegmoffelde. Johan Derksen is recht voor zijn raap, de opmerkingen zijn niet altijd even kies maar hij is niet zo hypocriet als de partijleider van D66.

Binnenkort gaat Johan Derksen in het programma van Rutger Castricum discussiëren over diversiteit en inclusie. Dan zal zeker ook zijn opmerking over Akwasi en Zwarte Piet besproken worden. Dat was nou een typisch geval van uitersten. Natuurlijk had Johan zich moeten inhouden, maar Akwasi mag ook geen geweld oproepen en dreigen om als Zwarte Piet verklede mensen in het gezicht te schoppen.

Het is in mijn optiek ook niet nodig dat wij excuses moeten maken voor wat honderden jaren geleden is gebeurd. Natuurlijk was de slavernij mens onterend en verwerpelijk en de mens moet zich hiervoor schamen. Daarentegen mogen wij wel aangesproken worden als we nu mensen veroordelen op grond van geslacht, kleur of afkomst.

Ook zijn we niet verantwoordelijke voor de liedjes uit het verleden. Moet ik nou bij het liedje van Trixie Smith uit 1922: “My daddy rocks me” mijn vingers in mijn oren stoppen of mag ik een beetje grinniken.