De meest bezongen bloemen zijn wel de rozen. Iedereen kent wel “I never promised you a rose garden” van Lyn Anderson, “A Good Year for the Roses” van George Jones en natuurlijk “Mama liked the Roses” van Elvis Presley, een hommage aan zijn overleden moeder.  In het Duitse repertoire worden zowel witte rozen als rode rozen bezongen. Jantje Koopmans zong in het Nederlands over “Rode Rozen” en de Zangeres zonder Naam zong een verdrietig liedje over witte rozen. Ronny Tober stuurde rozen naar Sandra en Toon Hermans was niet zuinig met zijn 24 rozen.

Nu zijn er ook heel veel spreekwoorden over rozen zoals “op rozen zitten”, “rozengeur en maneschijn” maar ook “lulletje rozenwater”, “het leven gaat niet altijd over rozen” en “er zijn geen rozen zonder doornen”. Koot en Bie waren helemaal romantisch want naast rozen, wilden ze hun lief verleiden met rumbonen en rode wijn.  Met rozen kun je dus een heleboel emoties aangeven en bij iedere gelegenheid kunnen rozen gebruikt worden.

Een echt lentegevoel creëer je pas echt met een mooi bosje tulpen. In maart en april zijn de tulpen de populairste bloemen. Tulpen hebben een vrolijke uitstraling en zijn in vele kleuren te krijgen. Tulpen zijn op en top Hollands en is er eindeloos geëxperimenteerd om steeds mooiere typen en variëteiten te kweken. Er zijn verschillende soorten tulpen de gewone tulp maar ook de Darwin hybriden, met extra grote bloemen met een divers kleurenpalet. 

In de Gouden eeuw was er een tulpenwoede, tulpengekte of een bollenrazernij. De prijzen van nieuw geïntroduceerde tulpenbollen werden verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman en waren evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand. De tulpenmanie wordt door economen gezien als de eerste uitgebreide beschreven economische bubbel in de wereldgeschiedenis, vergelijkbaar met de huidige bitcoin manie.

Over tulpen zijn maar enkele spreekwoorden: “die de roos heeft, zal de tulp wel krijgen” en “doe als een tulp, en wordt vrolijk”. “Tulpen uit Amsterdam” is een liedje over tulpen dat iedereen kan meezingen.

Het liedje: “Tiptoe through the tulips” is een populair liedje uit 1929 maar het is vooral populair geworden door Tiny Tim in 1968.