De voetbalwedstrijd PSV – Ajax werd gespeeld op de eerste Paasdag. Vroeger werd er tijdens die dag niet gevoetbald want op die dag vierden de katholieken de opstanding van Jezus, ook wel verrijzenis genoemd. Jaren geleden moesten we met school op Goede Vrijdag naar de kerk  om op klokslag 3 uur het lijden en de kruisdood te herdenken. Op zaterdag kwamen de klokken weer terug uit Rome want die hadden de hele vastentijd niet geluid. Op die dag mochten we ook ons snoeptrommeltje openmaken waar we tijdens de vasten al het snoep in opgespaard hadden. Op Paaszondag gingen wij naar de kerk om de verrijzenis te vieren. Een nieuw pak aan want dat was de gewoonte, zowel van buiten als van binnen waren we helemaal gezuiverd.

Als je nu aan jongeren vraagt wat Pasen is zal men zeggen dat het vrije dagen zijn, dat er gehoopt wordt op mooi weer zodat men een terrasje kan pikken. Dit jaar was het hoogtepunt van het Paasfeest de wedstrijd om de beker tussen PSV – Ajax in het Feyenoord stadion. Vroeger kon ik moeilijk begrijpen wat de verrijzenis nou precies inhield maar afgelopen zondag heb ik anderhalf uur lang doden zien verrijzen op een manier waar Jezus jaloers zou zijn geweest.

In Engeland hebben ze een term bedacht voor het theatrale ter aarde neerstorten van goed getrainde mannen die zelfs door een vlinder omver geduwd kunnen worden: “shithousery”! Wij noemen dat aanstelleritis en het lijkt wel op een besmettelijke ziekte want iedere voetbalwedstrijd zie ik hetzelfde gebeuren. Ik kijk graag naar voetbalwedstrijden maar tegenwoordig is er geen oog meer voor de bal maar de focus is gericht op theater, aanstellerij, provoceren en worden wedstrijden verstoord door infantiele aanstellerijen , zeuren om een gele of rode kaart, schreeuwen om toepassing van het videosysteem (VAR), tijdrekken en fopduiken of schwalbes. Na iedere schwalbe rolt een epilepticus over het veld en schreeuwt alsof hij bezig is met stuitbevalling van een hele zware drieling, zoals Youp van het Hek zou zeggen.

Gelukkig sloeg het venijn niet naar de mensen buiten de lijnen want er is maar een tiental supporters opgepakt en twee bussen met verdovende middelen zijn weer naar Amsterdam teruggestuurd. De PSV fans hebben kunnen juichen en in Eindhoven is nog een feestje gevierd in het PSV stadion en op het Stratumseind is de overwinning tot in de kleine uurtjes gevierd met vele alcoholische versnaperingen.

Over enkele jaren zal iedereen Pasen 2022 herinneren omdat PSV toen de beker heeft gewonnen en misschien staat deze overwinning dan wel geboekt als de herrijzenis van PSV, de club die niet alleen opstond uit de dood maar herrees uit zijn eigen urn.