“Trappetje af!” is een grappig liedje uit de jaren zestig en is afkomstig van Rients Gratama, een cabaretier uit het hoge Noorden. Het liedje gaat over de levensfases, die we met zijn allen doormaken. In de eerste helft van ons leven zijn het allemaal trappetjes op zoals het staan in de box met de hulp van de houten  tralies en de eerste stapjes, die gevierd worden alsof een gouden medaille bij de Olympische spelen behaald wordt. In het tweede gedeelte van het leven zijn het trappetjes af en moeten  we ons vasthouden aan een driepoot of een rollater om op de been te blijven en als we geen stapjes meer kunnen maken is er een scootmobiel beschikbaar. Het Olvarit spinazie-prakje wordt op latere leeftijd ingeruild voor een “Tafeltje-dek-je” maaltijd die in de magnetron warm gemaakt wordt en de luiers worden vervangen door incontinentiemateriaal. De frequentie van het nachtelijk toiletbezoek neemt toe met het ouder worden en plotseling gaan de discussies niet meer over rompertjes en kinderstoelen maar over prostaten, etalage benen, artrose en moeten we wel of geen Otolift traplift kopen.

Met al deze fysieke en sanitaire narigheden zien we het einde naderen van onze levensreis. Terwijl vroeger het slotakkoord van het leven het begin was van het hiernamaals zijn we daar nu niet meer zo zeker van. De reclame daarvoor, die door de pastoor van de preekstoel gepreekt werd heeft aan glans verloren. De dokter heeft bij alle kwalen geen adequaat antwoord meer en de opmerkingen “u bent niet meer de jongste” en ”u moet ermee leren leven” zijn natuurlijk dooddoeners want fysiek ongemak komt bij iedere leeftijd voor.

Oud worden is een privilege. Vele boeken, zoals “De kunst van het ouder worden”, “Oud worden zonder het te zijn” en “Kruip nooit achter een geranium” geven ons informatie over hoe om te gaan met het ouder worden. Ook zinvolle informatie in vele tijdschriften kunnen heel veel kwaaltjes voorkomen. Denk aan beweging, gezonde voeding en een zinvolle dagbesteding. Humor, muziek en een optimistische levenshouding zijn beter dan een kruiwagen vol medicijnen.