Zowel Hugo de Jonge als Sywert van Lienden hebben boter op hun hoofd. Boter op je hoofd hebben wil zeggen dat je moet zorgen dat je niet opvalt omdat je iets op je geweten hebt. Je wilt niet dat anderen kritisch naar je gaan kijken. Nou zal het nog wel een tijd duren voordat we weten welke rol Hugo de Jong heeft gespeeld in de miljoenendeal van Sywert. Er zal wel een commissie ingesteld worden en daarna een stuurgroep en een taskforce en dan zijn we vier jaar verder. De spreuk “Pissing in of Pissing out” laat wel duidelijk zien dat het hele zaakje stinkt.

In Nederland zijn we sterk in spreekwoorden en vooral buitenlanders die de Nederlandse taal willen leren hebben het daar moeilijk mee. Omgekeerd is het meestal niet zo moeilijk en het apje van Hugo de Jong over zijn partijgenoot Sywert dat je beter iemand “inside pissing out” kunt hebben dan “outside pissing in” was voor iedereen meteen duidelijk. De uitdrukking was voor mij nieuw en heeft alleen betrekking op mannen want vrouwen plassen altijd laagbijdegronds en hebben zodoende moeite met het richtingsplassen. Nou ben ik eens gaan kijken naar andere citaten van plassen en deze vind ik wel leuk: “Zelfs de knapste boer pist zich nog wel eens op zijn klompen” en deze uitdrukking slaat helemaal op Sywert, de godenzoon van het CDA.

In Tilburg zeggen ze: “Dè maokt menne zeik nie lauw” of een lekker glas bier is alsof er een engeltje op mijn tong piest. “Naast de pot piessen” wil weer iets heel anders zeggen.

Ook kan men spreekwoorden zelf afmaken, zoals “het is makkelijker om een kiep pissen te leren dan…. en dit kan men zelf verder invullen.

Ook over oudere mannen worden veel opmerkingen gemaakt zoals deze: “het is een slecht teken wanneer je vergeet je gulp dicht te doen na het plassen, maar het is erger wanneer je vergeet je gulp open te doen”. 

“Het is allemaal zeik op unne riek” zal een Brabander zeggen als hij al die flauwekul hoort over pissen en azijnpissers zullen zich hieraan kapot ergeren.