Naarmate je ouder wordt heb je meer herinneringen. De brute inval van de Russen in Oekraïne doet me denken aan de jaren zestig toen ik dienstplichtig militair was. Ik was gelegerd in de legerplaats Oirschot bij het Pantserinfanteriebataljon Regiment Limburgse Jagers (hoe diep kun je vallen!!). We hadden maar één vijand en dat was Rusland en eens in de veertien dagen hadden we een vrij weekend. Ik was soldaat eerste klasse, spottend soldaat ongesteld genoemd omdat die soldaten  een rode streep hadden.

Bij een gevecht zouden de infanteristen, ook wel zandhazen genoemd, in een AMX-PRI, een pantserrupsartillerievoertuig van Franse makelij, naar het slagveld gebracht worden. Met een geweer in de aanslag gingen ze dan de vijand aanvallen. Mijn functie was het bevoorraden van de AMXen met benzine want die gebruikten meer dan tien liter per kilometer.

Wij hadden allemaal een FAL, Fusil Automatique Léger, een geweer van ook Franse makelij waarmee je telkens één schot kon afvuren. Dit geweer heb ik meer gepoetst dan gebruikt want ik heb maar enkele keren mogen schieten met scherp. Een keer heb ik geoefend met een gasmasker en een keer heb ik onder prikkeldraad getijgerd terwijl erboven met scherp geschoten werd. Dat werd althans gezegd. Gelukkig is er nooit een oorlog uitgebroken anders was het resultaat desastreus geweest met zo’n slecht geoefende manschappen.

Een keer ben ik tijdens mijn diensttijd bang geweest toen ik hoorde dat John F. Kennedy doodgeschoten was en dat dat waarschijnlijk door een Rus gedaan was. Iedereen dacht dat de derde wereldoorlog zou uitbreken. Gelukkig is dat niet gebeurd maar je kan je toch niet voorstellen dat Nederland zijn slecht geoefende soldaten, voor God en Vaderland, naar het front gestuurd zou hebben. We hadden dat gedaan, we hadden geen andere keus, anders waren we wegens insubordinatie in het gevang gegooid.

Gelukkig is de dienstplicht afgeschaft en hebben we nu een goed getraind leger en is het liedje “Fortunate Son” van Creedence Clearwater Revival niet meer van toepassing. John Fogerty heeft het lied indertijd geschreven omdat hij het donkerbruin vermoeden had dat in de Verenigde Staten de kinderen van gefortuneerde ouders vrijgesteld werden van de dienstplicht.