Door gelukkige omstandigheden ben ik meerdere malen in Memphis geweest. Natuurlijk heb ik genoten van de kermis oftewel de carnaval in Beale Street maar nog meer heb ik genoten van Graceland.  De laatste keer, alweer enkele jaren geleden, was ik daar ook tijdens Vigil Day, op 16 augustus de sterfdag van Elvis. Tijdens die week zijn er allerlei festiviteiten en spelen vele lookalikes de liedjes van Elvis. Het hoogtepunt in die week is natuurlijk de Candlelight Vigil, oftewel de avondwake in de schemering langs het graf van Elvis. Iedere bezoeker krijgt een kaars in zijn/haar handen gedrukt voordat hij in de tuin van Graceland komt en na afloop worden die kaarsen gegeven aan de fans, die een soort altaartje gebouwd hebben op de Elvis Presley Boulevard.

Wat wel opvallend is dat de fans in de loop van de jaren ouder zijn geworden. ’s Middags heb ik veel oudere dames gezien met een petticoat  en een suikerspin op hun hoofd terwijl ze een boodschappenkarretje hadden in plaats van een rollator. In het karretje zaten allerlei Elvis memorabilia waarmee ze een altaartje gingen maken voor de ingang van Graceland. Diezelfde dames gingen ook naar de voorstellingen van de Lookalikes van Elvis. In navolging van Elvis gaven deze hun bezwete sjaaltjes aan de vrouwen, die tijdens een orgastisch enthousiasme bijna hun laatste adem uitbliezen.

Aan deze bejaarde fans moet ik altijd denken als ik de carnavalswagen van de Laotbloeiers voorbij zie komen. Rondom de Prins van het Laotbloeiersrijk  dansen de  dansmariekes met hun verkleumde beentjes in een wijde petticoat. Ook hier denk ik, zoals in Graceland,  iedere keer dat de dansmariekes hun Waterloo vinden op de Prinsenwagen.

Dit jaar zullen de carnavalsoptochten wel niet doorgaan en in menig verpleeghuis kan dan op een gepaste manier carnaval gevierd worden. De ouderen die in een rolstoel zitten worden geduwd en voeren de polonaise aan. Lekker warm binnen, even alle ellende van de wereld vergeten, weer beseffen wat saamhorigheid is en als het kan moeten de boerinnekens de rokskes maar laten zwaaien.