Utrecht is een gezellige studentenstad en bestaat uit vele stadswijken met diverse karakters. Zo is het Wilhelminapark en omgeving een vijf sterren locatie, Lombok een multiculturele wijk en Ondiep, een karakteristieke volkswijk (Wesley Snijder!). In de Watervogelenbuurt ligt het Luie End waar ze aan de ene kant “legge” (begraafplaats) en aan de overkant “sitte” (gevangenis). Ikzelf heb jarenlang bij een hospita gewoond op een kamertje van 8 vierkante meter in de Jan van Scorelstraat, grenzend aan het Wilhelminapark. Inderdaad op stand maar dat kwam omdat mijn hospita in de hongerwinter van 1944 ingewoond heeft bij mijn tante en nu een (betaalde!) tegenprestatie wilde leveren.

Toen ik ging trouwen kochten mijn vrouw en ik een huis in Wittevrouwen, een gegoede arbeiderswijk.  Op iedere hoek van de straat was een winkeltje, bakker, groenteboer, slager, etc. In de tijd dat we daar woonden is de wijk min of meer verloederd. Ik zie u al denken……maar ik was niet de reden. In die tijd kwamen er heel veel gastarbeiders naar Nederland en iedere winkeltje veranderde in een pension. Door kieren van de afgeplakte etalageramen kon je de stapelbedjes zien waar de gastarbeiders, in ploegen, moesten slapen. Mensonterend!!!!

Als ik in Utrecht kom maak ik altijd een memory-walk door Wittevrouwen, dat nu helemaal veryupt is. Het huis dat wij indertijd kochten is nu te koop voor een veelvoud van het aankoopbedrag. Het opwaarderen of upgrade van een oude buurt noemt men nu gentrificatie.

In Gemert waren vroeger alleen maar buurtschappen zoals de Pandelaar en de Haag. Pas in de jaren vijftig zijn er echte wijken gekomen zoals de Berglaren en de Molenakker en later aansluitend de Paashoef en de Doonheide. In Gemert heeft geen gentrificatie plaatsgevonden, hoewel ……..

Na jarenlang VVV-gids te zijn geweest ken ik ieder hoekje van het kasteel en heb gezien dat de paters van de Heilige Geest hun kamers met een kacheltje  warm moesten stoken en waar voor een tiental paters één mobiele douchecabine op een gang aanwezig was. In het kasteel, waar de laatste honderd jaar de paters, onder eenvoudige omstandigheden, gewoond hebben komen nu zeer luxe appartementen, een vijfsterren hotel, drie restaurants en een wellness centrum. Het kasteel wordt  gegentrificeerd!!

Op het windvaan van de hoektoren van het poortgebouw staat: “Ubi vult spirat” (Joh. 3.8) maar deze boodschap van de paters, om waar dan ook, de zwakken en kleinen te helpen heeft geen betekenis meer.