In 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ingevoerd. Verenigingen, die met persoonsgegevens werken moeten vanaf die datum een geldige toestemming krijgen van de leden om hun gegevens te verwerken. Het lijkt wel dat privacy iets te maken heeft met zaken, die het daglicht niet kunnen verdragen. Iedereen heeft natuurlijk recht op privacy bescherming, zelfs Jihad verdachten. Men heeft echter vaak geen idee wat privacy is want we hebben toch niets te verbergen, we zijn niet  crimineel.

Privacy is een toverwoord maar wat is het precies? Volgens de Dikke van Dale is het “de mogelijkheid om in eigen omgeving helemaal zichzelf te zijn”. Je leven inrichten zoals je zelf denkt dat het beste is, zonder bang te hoeven zijn voor de reacties van anderen. Maar op de vragen:

  • Op welke partijen stem je?
  • Wat verdien je per maand?
  • Wat staat er in je testament?
  • Ben je wel eens bij een psychiater geweest?
  • Heb je een geestelijke aandoening?

zal het antwoord waarschijnlijk zijn dat je daarmee niets te maken hebt want dat hoeven andere mensen niet te weten.

Privacy storende toepassingen zijn kentekenregistratie, de OV-chipkaart, de bonuskaart van Albert Heijn, TomTom en de Iphone. Hiermee kan men namelijk  nagaan waar je bent geweest en wat je hebt gekocht. Ook kan men deze gegevens  verwerken met algoritmes en kan men nauwkeurig nagaan wat je voorkeuren en interesses zijn.

Daarom is het niet verstandig om je hele hebben en houwen zomaar weg te geven aan partijen zoals Facebook, Twitter, Instagram en andere sociale media. Deze bedrijven zijn maar wat blij met al deze data want die kunnen ze gebruiken om zoveel mogelijk informatie te versturen naar hun adverteerders, die jou dan weer kunnen benaderen.

Jaren geleden was het liedje : “Hoe je heette ben ik vergeten” van Eddy Christiani   erg modern want de zanger gebruikte toen al enkele algoritmes: haar ogen en haar kussen. Misschien had de componist nog meer eigenschappen kunnen noemen maar dan had hij misschien eigenschappen moeten noemen, die we tegenwoordig grens overschrijdend gedrag noemen.