In het Eindhovens Dagblad stond met grote letters dat bestrijdingsmiddelen steeds vaker in Nederlands groente en fruit voorkomen. Ik heb enkele jaren in de Betuwe gewoond en gezien dat fruittelers ’s avonds bij het invallen van de schemering de bomen bespoten met stinkende bestrijdingsmiddelen. De fruittelers hadden geen masker op en het was opvallend dat bij veel fruittelers neurologische afwijkingen voorkwamen. Het was toen nog niet bekend hoe schadelijk de bestrijdingsmiddelen zijn. De consument wil echter fruit en groente waar geen spikkeltje op te zien is. Neem van mij aan hoe schoner en glanzender het fruit is hoe meer bestrijdingsmiddelen erop zitten. Het gif is er ook niet vanaf te wassen want men gebruikt stoffen, die niet in water oplosbaar zijn want anders zou de regen de bestrijdingsmiddelen er ogenblikkelijk vanaf spoelen.

Nu komen in de natuur ook vele giftige planten voor zoals blauwe monnikskap, oleander, berenklauw en vingerhoedskruid. Een van de giftigste planten in Nederland is Gifsumak, lijkt een beetje op wilde wingerd en komt alleen in Friesland voor. In Amerika komt de giftige struik veel voor en wordt daar Poison Ivy genoemd. In het liedje Poison Ivy van de Coasters uit 1959 worden de Nederlanders nadrukkelijk genoemd.

De eerste vier regels in het liedje zijn:
She comes on like a rose but everybody knows
She’ll get you in Dutch
You can look but you better not touch.

Jerry Leiber en Mike Stoller, die heel veel liedjes voor Elvis Presley hebben gemaakt  zijn de componisten en hebben gezegd dat in het liedje Poison Ivy een prostituee voorstelt en dat je daar heel voorzichtig mee moet omgaan. Nu is het opvallend dat in de tweede regel staat “she’ll get you in Dutch”. Dutch is een denigrerend woord voor alles wat beschouwd wordt als inferieur en in strijd met het normale. Het taalgebruik is afkomstig van de term “Dutch Wife” dat zijn oorsprong vindt in Nederlands Indië waar het gebruikelijk was dat de Planter lange periode van huis was.

Nu maar hopen dat ik niet aangeklaagd wordt omdat ik gezegd heb dat het fruit uit Nederland vol met giftige stoffen zit.