Als Henk van Essen, de korpschef van de nationale Politie in Nederland, op de TV verschijnt ga ik altijd even rechtop zitten. Een echt politiedier met veel ervaring als bestuurder maar ook als agent op straat. Altijd opkomend voor zijn dienders, is hij het boegbeeld van de politie en met zijn dagelijkse politiepak aan maakt hij bij mij veel indruk.

De nieuwe minister van Defensie, Kajsa Ollengren zie ik niet in een militair tenue verschijnen. Zij mag zich jonkvrouw noemen en zo gedraagt ze zich ook. Ze heeft geschiedenis gestudeerd, net als Mark Rutte, terwijl Henk van Essen de politieacademie gevolgd heeft en naast zijn politiebaan nog een studie Nederlands Recht afgemaakt heeft. Als minister van Defensie had ik liever een figuur gehad als Henk van Essen.

Wim Kan heeft in zijn oudejaarsconference van 1976 de nieuwe ministers ingeluid met de ironische zinsnede: “weet je wie óók zeer bekwaam is, geliefd bij vriend en vijand, dat is …. en dan noemde hij de naam van de betrokkene. Dit gevoel heb ik ook bij de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz-Zegerius. Zij is afgestudeerd in sociaal culturele wetenschappen en je zou toch verwachten dat een minister van Justitie en Veiligheid een rechtenstudie afgerond zou hebben.

Het CV van Sigrid Kaag en haar interesse zijn helemaal gericht op internationale betrekkingen en het Midden-Oosten. Nu krijgt ze een van de belangrijkste posten in de nieuwe regering, minister van Financiën, terwijl ze daar geen ervaring mee heeft.

Het lijkt wel dat de toezegging om voldoende vrouwen in het kabinet te brengen, zwaarder heeft gewogen dan enig vakinhoudelijk inzicht. Dat lijkt mij uit een oogpunt van emancipatie uiteindelijk slechter dan kiezen voor een kleiner aantal vrouwen.

Zo heb ik mijn vraagtekens bij een heleboel nieuwe ministers en staatssecretarissen. Een gerichte opleiding en ervaring is niet belangrijk als men maar goeie kruiwagens heeft. Dilan Yesilgöz merkte op dat haar hiaat aan juridische kennis niet belangrijk is want haar taak op het ministerie is om alle specialisten te managen.