Waarom maken de Oranjes er zo’n puinhoop van. Prins Hendrik werd indertijd binnengehaald als de ideale schoonzoon maar dat veranderde snel want hij zocht veelvuldig het vermaak buiten de eigen slaapkamer op en draaide er tientallen miljoenen guldens door. Prins Bernard was ook niet vies van een uitstapje buiten de deur en lustte er wel pap van. De Greet Hofmans affaire in de jaren vijftig heeft het koningshuis doen wankelen. Prins Bernard had zijn echtgenote gewezen op de gebedsgenezeres. Als een soort Raspoetin heeft zij Koningin Juliana beïnvloed en haar extreme pacifistische ideeën bijgebracht, die in die tijd, op het hoogtepunt van de Koude oorlog, erg omstreden waren. Naast zijn vele affaires heeft prins Bernard nog allerlei andere strapatsen uitgehaald, die te maken hadden met corruptie, leugens en bedrog. De Lockheed affaire zal iedereen zich nog wel herinneren. Zijn kleinzoon en naamgenoot, ook niet vies van enige pecunia, staat bekend als een huizenmelker en pandjesprins.

Onze huidige koning heeft twee petten op. Naast een aantal toespraken waar hij goede sier mee heeft gemaakt maakt hij ook enorme fouten, zoals op het verkeerde moment op vakantie gaan. Mij blijft de viering van de bronzen medaille van de hockey dames op de Olympische Spelen in 1996 in mijn geheugen hangen toen hij als een bronstig hert stond mee te dansen met de kortgerokte dames. Ik ben ook benieuwd of Maxima haar mooie Prodent glimlach laat zien als Willy thuiskomt van het wilde zwijntjes afschieten.

Amalia heeft veel goodwill gekweekt met mooie fotoreportages en het alom geprezen boek: “Amalia” geschreven door Claudia de Breij. Nu heeft ze met haar verjaardagsfeestje een scheve schaats gereden, passend in de gebruiken van het koningshuis. Nu is haar imago ook ingedeukt omdat nu blijkt dat het boek in opdracht geschreven is van de Rijksvoorlichtingsdienst en de schrijver Herman Brusselmans heeft smalend opgemerkt dat je moeilijk naast de bos hout voor de deur kunt kijken.

Het koningshuis kan zich veel misstappen veroorloven en zoals prins Bernard ooit getypeerd werd als “ein leichter Vogel” of als een “Surfing Bird” zullen ze niet gebukt gaan onder de vele affaires.