Door de coronacrisis is de discussie over Sinterklaas een beetje op de achtergrond geraakt. We maken ons niet meer zo druk over de zwarte Pieten, het mogen ook kleurpieten of veegpieten zijn. Er worden wel veel flauwe grappen gemaakt over het huidige Sinterklaasfeest. De politieke partijen bemoeien zich met Sinterklaas. “GroenLinks” is tegen de stoomboot, die luchtverontreiniging in de hand werkt. “De Partij voor de dieren” wil niet dat het paard van Sinterklaas over de daken moet lopen. “Denk” wil dat niet alleen Nederlanders Zwarte Piet mogen zijn maar ook Turken en Marokkanen. Dan is de kinderbescherming hevig verontwaardigd dat stoute kindertjes in de zak moeten en Sylvana Simons van “Bij1” is overal tegen. Eigenlijk heeft het Sinterklaasfeest alles tegen: snoep is niet goed voor de tandjes, kinderen worden angstig van de zwarte Pieten en van Sinterklaas, de bisschop van Myra,  die zichzelf een kindervriend noemt, hebben we ook geen hoge mijter op.

Natuurlijk kennen we ook nog allemaal de stoute liedjes zoals Sinterklaas is jarig zet hem op de pot. Een recente grap die vooral in Brabant aanslaat is het volgende lied:

Zie de maan schijnt door de tralies, Zwarte Piet is illegaal. Ja, hij smokkelt cocaïne en dat vindt hij heel normaal. Pepernoten vol met wiet ja dat smokkelt Zwarte Piet. Pepernoten vol met wiet ja dat smokkelt Zwarte Piet.

Bij het volgende deuntje moet ik ook wel een beetje lachen:

Daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, deur kapot. Daar wordt aan de deur geklopt, wie zou dat zijn? Het is de timmerman, die de deur maken kan.

De mooiste grap komt van het Sinterklaasjournaal waarbij gezinspeeld wordt op de affaire rondom Pieter Omzigt. Luisterpiet hoort namelijk niet meer zo goed en daarom wordt voorgesteld om hem een ‘functie elders’ te geven. “Dat is dat hij iets anders gaat doen, waar hij niet steeds zijn oren te luisteren hoeft te leggen”, vertelt Hoofdpiet tegen zijn twee collega-Pieten. “Misschien moeten we hem Hoofdpiet maken. Want als Hoofdpiet hoef je helemaal niet te kunnen luisteren”, grappen de Pieten vervolgens tegen de échte Hoofdpiet. 

Wat blijft is een herinnering!!