Vorige week las ik in de krant dat heel veel belastinghoogleraren bijklussen. Ze zijn buiten hun dienstverband bij de Universiteit ook verbonden aan grote accountants kantoren, die belastingadviezen geven. Ze verdienen dus veel geld bij door het adviseren van grote bedrijven en vermogende beleggers om hun belastingdruk zo laag mogelijk te houden. Je zou verwachten dat hoogleraren belastingrecht nadenken over een goedwerkend maar bovenal een rechtvaardig belastingstelsel dat goed is voor de burger in het algemeen, dan dat ze optreden als belastingadviseur om de mazen van de wet op te zoeken.

Ook ben ik geschrokken van de directeur van de provincie Noord-Brabant, Marcel van Bijnen, die zich jarenlang liet rondrijden in dienstauto’s waar hij geen recht op had. Gelukkig wordt er nu gekeken of hij alles moet terug betalen en ook is aan het licht gekomen dat hij meerdere nevenfuncties heeft. Totale kosten voor het vervoer was bijna 40.000 euro.  

Het kan allemaal in Nederland net als de burgemeesters van den Bosch en Tilburg die zich in 2016 lieten rondrijden in taxi’s en auto’s met chauffeurs. Ook de wethouder Marcelle Hendriks, in Tilburg liet zich voor dertien mille rondrijden in de stad. Daar komt nog bij dat de chauffeurs urenlang moesten wachten op de vroede vaderen, al met al, een kostbare aangelegenheid.

Iedere rechtgeaarde Helmonder zal roepen: “Zauwe hebbe wai dur ok unne”. Het is alweer wat jaartjes gelden dat wethouder Tielemans zich van de ene naar de andere kroeg liet rijden. In vier jaar tijd werd bijna 18.000 euro gedeclareerd maar een onafhankelijke accountant heeft geconstateerd dat de declaraties niet onrechtmatig waren. Later is gebleken dat sommige andere wethouders zelfs meer declareerden.

Het zou me niet verbazen dat de accountant, die wethouder Tielemans uit de wind heeft gehouden,  geadviseerd is door een bijklussende hoogleraar die ook wel wat wilde bijverdienen.

Hank Williams heeft ooit eens gezongen “Lost Highway” en ik vertaal dat maar als “van het padje af zijn”. Zijn onze volksvertegenwoordigers nou van het padje af of zijn wij eerzame burgers een beetje onnozel.