Een groene tuin heeft veel voordelen. Als het flink regent zakt het water snel weg in tegenstelling tot een betegelde tuin. De gemeente adviseert dan ook om niet meer dan veertig procent van je tuin te bestraten. Als het erg warm is kun je bovendien genieten van de schaduw van de bomen. Een groene tuin is ook goed voor de biodiversiteit en biedt vogels insecten en andere dieren voeding en beschutting.

Nu hebben tuinen ook nadelen! Tuinen moeten onderhouden worden en sommige mensen hebben daar een grondige hekel aan en zitten liever met een glas op een terras. Een groot nadeel is ook het ongedierte zoals de buxusmot, die menig tuinier tot wanhoop drijft. Ik ben een enthousiaste tuinier en geniet met volle teugen en ik mag wel zeggen dat ik groene vingers heb. Maar eens per jaar krijg ik puistjes in mijn nek bij het brengen van snoeiafval naar de milieustraat. De regel is dat twee kubieke meter gratis is maar ik heb een grote tuin en behoorlijk wat afval. Je zou zeggen dat de gemeente daar erg blij mee is maar het tegendeel is waar. Als ik aankom in de milieustraat moet ik uit mijn auto stappen omdat de dienstdoende functionaris, een ietwat obese figuur, niet bereid is om uit zijn comfort zone te treden. Hij blijft lamlendig in zijn glazen cabine liggen en vraagt: “Groen”? “Ja”, zeg ik “het is tuinafval” en zeg maar niet dat er ook bruine beukenbladeren tussen zitten. “Teveel!” bromt de man, die mij doet denken aan de Gestapo. Een voorganger met bouwafval is al weggestuurd omdat hij teveel had en ik murmel iets van dat de gemeente het hebben van tuinen stimuleert en dat ik … Maar de man komt tussenbeide en zegt dat het vier vierkante meter is en print een rekening uit van zestien euro. Ik wil nog zeggen dat ik dan het maar naar de bossen breng maar slik dat in omdat ik bang ben naar de Goelagh Archipel gestuurd te worden. Ik rij schielijk naar de plaats waar ik het groenafval deponeer en zing het deuntje van Glen Campbell: “Try a little Kindness”.

Dergelijke woorden zijn echter niet besteed aan de ambtenaar in functie!!!!