Mijn moeder maakte met het broodmes altijd een kruisteken op het brood voor ze het aansneed. Dat was mijn eerste kennismaking met een mes. Later gebruikte ik zelf een mes bij het spelletje “LandjePik”. Op de grond werd een vierkant afgetekend verdeeld in een aantal landen en om de beurt liet men een mes vallen in het land van de tegenstander. Als het mes bleef staan mocht je een lijn trekken in het verlengde van de snede en je werd uitgeschakeld als je geen voet meer kon zetten in het eigen land. Weer later kreeg ik een multifunctioneel Zwitsers zakmes waarin naast een mes ook een schaar, kurketrekker, blikopener en een schroevendraaier  in het handvat opgevouwen was.

De eerste echte negatieve ervaring met een mes was de scene in de film “West Side Story” waarin twee bendes, de Jets en de Sharks, streden om de macht in de straten van New York. De bendeleiders trokken op een bepaald moment een mes en een van de twee werd neergestoken. Tony de hoofdfiguur in de film grijpt het mes en doodt de andere bendeleider. Later wordt Tony doodgeschoten en Maria zijn geliefde grijpt het wapen en leest de bendes de les en die besluiten dat er geen geweld meer zal zijn.

Toentertijd dacht ik dat dergelijke taferelen alleen in Amerika konden voorkomen totdat een Amerikaan mij vroeg wat er toch in Nederland aan de hand was. Theo van Gogh, de filmmaker, werd neergeschoten en de dader Mohammed Bouyeri sneed daarna, met een groot kapmes, de keel van Van Gogh door. Daarna stak de dader het mes en een kleiner fileermes in van Goghs borst met een brief met een doodsbedreiging gericht aan Ayaan Hirsi Ali. Bouyeri maakte deel uit van een  terroristische organisatie en heeft later levenslang gekregen.

Vrijwel iedere dag lees ik in de krant dat er iemand is neergestoken. Als ik zeg dat ik uit Brabant kom, zie ik dat men de wenkbrauwen fronst terwijl men zegt: “Uit die narcoticastaat met intensieve veeteelt en met al die messentrekkers”.

Volgens mij kan de Driestuiversopera herschreven worden met een Brabander als “Mack the Knife” in de hoofdrol.