Vroeger werd aan een patiënt niet gevraagd wat hij van de diagnose en eventuele behandeling dacht. De mens is echter mondig geworden en na zoeken op internet zegt hij nu tegen de arts wat er moet gebeuren. In het boek: “Dansen met de dokter” staat dat je samen met de dokter tot een behandelingsplan moet komen nadat er een diagnose is gesteld. De dokter maakt gebruik van allerlei hulpmiddelen zoals laboratoriumtesten, röntgenopnamen en MRI scans om een diagnose te stellen. Ik geloof niet in allerlei natuurgenezers, kwakzalvers, homeopaten en gebedsgenezers, die naast hun verkeersdiploma, zwemdiploma ook een genezersdiploma hebben.

Nu is er een enorme discussie losgebrand over vaccineren en enkele onbenullen vergelijken de situatie zelfs met de joden uit de tweede wereldoorlog. Nu komt vaccinatie niet uit de lucht vallen want Edward Jenner ontdekte al in 1796 dat melkmeisjes, die tijdens het melken besmet werden met koepokken, immuun werden voor het humane pokkenvirus. De klassieke vaccins bestaan uit verzwakte ziektekiemen, die een milde ziekte veroorzaken maar wel antilichamen opwekken waardoor een bescherming optreedt. De nieuwe vaccins bevatten alleen informatie, het messenger RNA, dat ervoor zorgt dat er specifieke antilichamen gevormd kunnen worden, die bescherming bieden tegen infectieuze agentia. De onzin die Thierry Baudet verkondigt dat er sprake is van genetisch manipulatie zuigt hij uit zijn dikke duim. Het is heel erg belangrijk dat wetenschappers en politici juiste informatie geven zodat provaxers en antivaxers een juiste beslissing kunnen nemen en dat er geen verdere polarisatie optreed.

Vroeger toen er nog geen vaccins en goede geneesmiddelen waren kon men bidden tot de heilige Rochus, Sebastianus of Aegidius en in de biblebelt gelooft men nog steeds in de hand van God. Tijdens de laatste polio-epidemie in de bijbelgordel in 1992 waren er 71 slachtoffers, waaronder veel kinderen. Dat de bevindelijke gereformeerden hun kinderen niet laten vaccineren vind ik misdadig.

Jimmie Rodgers liep op 27 jarige leeftijd tuberculose op, een van de grootste plagen uit de geschiedenis en stierf op 35 jarige leeftijd als gevolg van de ziekte. Als er toen vaccins waren geweest had hij de TB Blues nooit gezongen.