Onlangs was ik in Zandvoort en heb met een kennis het autocircuit bezocht. Er was geen officiële race maar een kennis van mijn kennis had een permit gekocht om  enkele rondjes rond te mogen rijden. Mijn ogen stonden op steeltjes toen ik de bedrijvigheid zag, tientallen grote autotrailers met de nieuwste apparatuur, vele mecaniciens en in mijn ogen een totale nutteloosheid van rondjes rijden zonder enig nut. Toen ik een voorzichtige opmerking maakte, wees men mij erop om eens te gaan kijken naar de HISWA (watersport) of Indoor Brabant (ruitersport) zodat ik een  vergelijking zou kunnen maken!!!

Waarom bovenstaande opmerking? Ik ben naar Oeganda geweest en heb meerdere ontwikkelingsprojecten bezocht. Na de landing in Entebbe, zijn we in een busje, met vijf medereizigers op stap gegaan. Naarmate we meer in het binnenland kwamen werd de natuur mooier maar het  wonen en leven van de Oegandees werd er niet beter op. In kleine dorpjes werd het steeds meer zichtbaar dat we echt in Afrika waren en dat het sappelen is voor de plaatselijke bewoners.

Van de natuur heb ik intens genoten!  Soms is het wel schrikken als je  ‘s ’avonds ineens oog in oog staat met een nijlpaard die een wandelingetje aan het maken is. Een boottocht bij de bron van de Nijl op het Lake Victoria meer is ook een tocht om nooit te vergeten.

Het meest onder de indruk ben ik echter gekomen van het bezoek aan meerdere  ontwikkelingsprojecten. Het bezoek aan een Woman and Orphans project in Fort Portal, wandelingen door de sloppenwijken in Kampala, bezoek aan projecten op het gebied van onderwijs, tuinbouw en de opvang van getraumatiseerde mensen. Een bezoek aan een township, de visafslag en de visverwerking aan de haven en het project dat straatjongens opvangt en opleidt, hebben een onuitwisbare indruk gemaakt.  

Mijn beeld van mijn wereld is veranderd, temeer omdat het moeilijk is, waarschijnlijk onmogelijk, om in een aantal jaren enige voorspoed te brengen in landen zoals Oeganda. Het verschil in de wereld is wel erg groot, ontzettende armoede in Oeganda en een geldverslindende en een milieu belastende idiotie van een Formule 1 in Zandvoort.