“The Fool on the Hill” is een nummer van The Beatles en is geschreven door Paul McCartney. Het gaat over een dwaas, die met niemand contact heeft en vanaf een heuvel observeert wat er om hem heen gebeurt. Hij begrijpt de mensen niet die onder aan de heuvel staan. Omgekeerd begrijpen de mensen hem niet en naar hem luisteren heeft geen zin. Paul McCartney heeft bij het schrijven van dit nummer gedacht aan een goeroe, die in die tijd veel indruk had gemaakt op The Beatles, maar die door anderen werd weggezet als een dwaas.

Dit nummer uit 1967 had vandaag ook geschreven kunnen worden want zijn we niet allemaal dwazen op een heuvel, die heel goed beseffen dat het verkeerd gaat in deze wereld. Denk aan de versoepelingen van de maatregelen om de corona-epidemie te bestrijden, we voelen op onze klompen aan dat het niet goed gaat. Omgekeerd zullen vooral de jongeren onder aan de heuvel zeggen dat de ouderen oftewel de dwazen hen niet begrijpen. Bij een demonstratie liepen enkele demonstranten zelfs met een Jodenster op hun borst om de maatregels te vergelijken met de Jodenvervolging uit de Tweede Wereldoorlog. Hoe kómen dergelijke dwazen  op zulke acties?

Vorige week is Peter R de Vries vermoord en heeft ons weer laten zien dat de georganiseerde misdaad in ons land helemaal uit de hand is gelopen.  Al jarenlang is men na het denken hoe men de misdaad aan moet pakken. Heel veel mensen hebben een oplossing waarbij fel gestraft moet worden, anderen vinden dat juist gekeken moet worden hoe we de misdadigers weer terug in de maatschappij moeten brengen. Wie zijn hier de “fools”?

Hetzelfde kunnen we ook zeggen over de gevolgen van de opwarming van de aarde. Deze week hebben we weer kunnen zien dat de natuur niet te temmen is en dat we niet zomaar onze aardbol leeg kunnen plunderen. Wie zijn hier de “fools”?

Vaccineren tegen infecties leveren ook vele discussies op en ik voel me hierbij de dwaas op de heuvel, die het belachelijk vind dat de dwazen onder aan de heuvel  allerlei doemscenario’s opwerpen tegen vaccinaties.